Hegel og fellesskapsdebatten
Hvis en vektlegger fellesskap og kollektivisme, står en alltid i en viss fare for å havne i et autoritært spor. Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 – 1831) er ofte urettmessig blitt beskyldt for å være en slik tenker. Ved en mer fordomsfri lesning av Hegel, vil en oppdage en sosialfilosofi som ser individuell frihet og fellesskap i sammenheng, heller enn som motsetninger.
Publisert: 10. januar 2012
«Hvis en vektlegger fellesskap og kollektivisme, står en alltid i en viss fare for å havne i et autoritært spor. Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 – 1831) er ofte urettmessig blitt beskyldt for å være en slik tenker. Ved en mer fordomsfri lesning av Hegel, vil en oppdage en sosialfilosofi som ser individuell frihet og fellesskap i sammenheng, heller enn som motsetninger.»
Introduksjonen til Hegel i antologien Konservatisme er bearbeidet av Lars Gauden-Kolbeinstveit og publisert hos Minerva. Artikkelen kan leses her.
Konservatisme
Konservativ tenkning er i ferd med å få en renessanse i Europa. Denne boken gir et svært interessant grunnlag for å forstå dagens konservative politikk i Norge og internasjonalt, og dens bakgrunn.
Denne boken har som mål å vise hva politisk konservatisme er, og presenterer noen av dens viktigste tenkere fra Aristoteles til Adenauer, fra Tocqueville til Thatcher. «Konservatisme» inneholder en rekke norske oversettelser av sentrale tekster i konservatismens idéhistorie, hvorav flere ikke er utgitt på norsk tidligere.
Boken kom i stand etter et initiativ fra Civita og er utgitt av Universitetsforlaget med støtte fra Civita og Fritt Ord.
Boken finnes i bokhandelen og kan også bestilles via Universitetsforlaget her!