Underlig kritikk av Arendalsuka
Stordalen og Olsen mener at det nasjonale perspektivet er «litt flaut». Men ingenting er mer flaut enn å rakke ned på andres engasjement og på det man kan gjøre noe med selv.
Publisert: 17. august 2022
I Dagens Næringsliv 11. august beskylder Gunhild Stordalen og Geir Olsen Arendalsuka for å være nasjonalistisk, og at uniformen er «bunad og nisselue».
Kritikken skyter langt over mål. Her er tre grunner til at innlegget bommer.
For det første er det naturlig at norske organisasjoner og selskaper er opptatt av den nasjonale debatten, og av hvordan Norge skal utvikles.
For det andre er Arendalsuka et resultat av det de ulike organisasjonene ønsker å arrangere. Det finnes ingen sentral koordinator som bestemmer hva vi skal diskutere. Denne modellen har sine fordeler og ulemper. Fordelen er at terskelen for å arrangere og delta på uken er lav, og at hvem som helst kan foreslå temaer og arrangere møter som man mener er viktige. Særlig Stordalen og Olsen har gode muligheter til å gjøre det.
For det tredje er påstanden om at Arendalsuka mangler utenrikspolitisk fokus misvisende.
Det er riktig at det er betydelig flere møter om Norge og norske utfordringer enn om internasjonale forhold, men det skyldes først og fremst det enorme antallet arrangementer, totalt cirka 1500. Dersom man primært er interessert i internasjonale forhold, kan Arendalsuka tilby timevis med innhold hver eneste dag.
Påstanden om at klimakrisen neglisjeres nærmer seg komiske proporsjoner, all den tid 392 av de registrerte møtene faller inn under kategorien «Klima/miljø». Det innebærer at flere enn 70 møter hver eneste dag (!) handler om klimakrisen. Det kan hende at det ikke er nok for Stordalen og Olsen, men nærmere 400 møter om klima på under en uke vitner ikke akkurat om manglende prioritering.
Stordalen og Olsen mener at det nasjonale perspektivet er «litt flaut». Men ingenting er mer flaut enn å rakke ned på andres engasjement og på det man kan gjøre noe med selv. Snarere enn å være flau over programmet, har Arendalsuka all grunn til å være stolt av at den nok en gang kan ønske velkommen til en livlig og åpen demokratifestival.
Innlegget er publisert i Dagens Næringsliv 15.8.2022.