Hva har skjedd med borgerlige Bergen?
Som eksilbergenser er det trist å se at Hansa-byen krangler om «nødhjelp» fra hovedstaden, skriver Mats Kirkebirkeland i BT.
Publisert: 25. februar 2017
En vanlig rutine når jeg besøker min familie i Bergen, er å lese BT. Som politisk engasjert bergenser, bosatt i Oslo i hele mitt voksne liv, er det forfriskende med et annet perspektiv enn riksavisenes Oslo-gryte-perspektiv.
Men på torsdag 23. februar satte jeg virkelig kaffien i halsen, da jeg leste kommentaren til politisk redaktør, Frøy Gudbrandsen. I kommentaren Skal noen hilse hjem til Bergen snart?, synger Gudbrandsen sin klagesang over at regjeringens Bergens-statsråder, ved Erna Solberg og Monica Mæland, ikke hilser godt nok hjem til Bergen, ved å tildele byen flere offentlige arbeidsplasser.
I overskriften spør jeg hva som har skjedd med borgerlige Bergen. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at erke-borgerlige Bergen, oppbygget på handel, maritim sektor, industribygging og privat næringsinitiativ, nå roper på nødhjelp etter flere offentlige arbeidsplasser fra sentralmakten innerst i Oslofjorden.
Hvor er det blitt av den fiskebondske handelskulturen i byen som alltid har snudd ryggen til hovedstadsmakten, og som heller har festet blikket på havet og verden utenfor vårt hjørnet av Europa.
Hvor er det blitt av den haugianske næringsinitiativet som ikke bare har preget Bergen siden industrialiseringen, men som også har preget hele Vestlandet?
Ja, det er ingen tvil om at oljesmellen har truffet Bergen og Vestlandet ekstra hardt, men byen og regionen har alltid reist seg igjen. Men da på eget initiativ, og uten nødhjelp fra Oslo.
Det er svært uheldig for én nasjon, dersom mesteparten av landets kapital, mennesker og makt blir samlet i én by og et maktsenter. Bergen og Vestlandet er – historisk – den eneste reelle motmakten mot hovedstadsregionen, Oslo.
Det er derfor trist å se at Bergen og Vestlandet også har hevet seg på en statlig avhengighetskultur, som andre byer og regioner i landet har vært preget av i mange tiår. Det kler verken Bergen eller Vestlandet å krangle og syte om omfordeling/tildelingen av et par hundre statlige arbeidsplasser som skal flyttes og plasseres utenfor Oslo.
Innlegget er publisert i Bergens Tidende 23.2.17.