Elskling gir parforholdet håp
Da jeg hadde sett Elskling, kunne jeg først ikke forstå alle som har gitt den terningkast 6.
Publisert: 27. oktober 2024
Egentlig var jeg i tvil om jeg orket å se Elskling. Jeg gikk likevel, men forventet en sjelsettende film om kjærlighet som river og sliter. Som i kjærligheten ble forventningene brutt. Elskling er mer preget av håp for kjærligheten.
Nissen med på lasset
Maria (spilt av Helga Guren) er nyskilt og har to barn. Hun kom seg endelig ut av et vanskelig forhold. At det var vanskelig, kan vi se på overlevering av ungene til pappahelger. På en fest ser hun sin nye mann Sigmund. (spilt av Oddgeir Thune). «Plutselig bare var han der».
Maria bestemmer seg for at hun vil ha denne kjekke og pene mannen. Maria går der Sigmund kan tenkes å være. De møtes og hun smiler pent, men ingen ord blir utvekslet. Det er skjønnhet og begjær som driver dem sammen. Så klippes filmen og vi kastes 7 år frem. Det har kommet to barn og Maria er igjen i ekteskapelig trøbbel. Brent barn skyr ikke ilden i kjærligheten. Til tross for at Maria har gått på et nederlag og skilt seg, blir hun forelsket i en ny kjekk mann uten å prate med ham – sjekke av om han har gode holdninger og verdier.
Det viser hvor håpløse vi kan være i kjærlighetslivet. En parterapeut advarte oss mot dette da jeg selv ble skilt for mange år siden. Han hevdet at mange skilte går på samme feilen om igjen når de skal finne ny partner. Nissen blir med på lasset, som han sa.
Problemene som Maria har fått med sin nye mann er nok gjenkjennelig for mange. Han jobber mye og er ute og reiser. Hun tar seg av hus, hjem og barn. Når Sigmund endelig kommer hjem, forstår han ikke tegninga. Klassisk fjern mann som tror ting kan løse seg med å hjelpe til. Sigmund forstår ikke at Maria ikke trenger hjelp. Det hun trenger er at de gjør ting sammen.
Når Sigmund ikke forstår, vrir hun seg unna. Når han danser og leker med barna skygger hun banen istedenfor at de fire har det fint sammen. Men Maria vrir seg ikke bare unna. Da Sigmund forsøker å ordne noe trøbbel med felles sønn på skolen uten å involvere henne, sier Maria fra. Klart og hardt, men saklig. Likevel forstår ikke Sigmund. Han vil jo bare hjelpe.
Sigmund sier han mangler rom. Det høres patetisk ut. Men det kan tolkes som at han føler seg presset, særlig av Marias sinne. Og når man føler seg presset i et slitt parforhold er det ofte slik at vi ikke klarer å lytte til selv helt åpenbare, saklige og fornuftige argumenter fra partner. Maria blir på sin side sint når Sigmund ikke lytter. Sinne blir Sigmunds unnskyldning for ikke å lytte.
Sterke kvinner
Maria er også innom et interessant møte hos sin egen mor. Moren snakker om at kvinnene i deres familie alltid har vært sterke, før hun snakker om hvor utskjemt Maria var som barn. Ikke rart Maria sliter med selvtilliten og er for redd for å miste Sigmund. Elskling beskriver et trekk ved noen skilte og forlatte kvinner som er ganske skadelig. Tendensen til å si at man er sterk – underforstått: menn er noe vi må beskytte oss mot. Menn sees på som noe kvinnen ikke skal la seg knekke av. Det er en ond spiral som kan gå i arv.
Tar sin del og redder kanskje forholdet
Men Maria bryter ut av denne spiralen. Istedenfor, som hun kunne gjort, bli sint for at mannen – uten å gi beskjed – uteblir fra parterapi, tar hun imot tilbudet om å snakke alene med parterapeuten. Det hjelper. Gradvis begynner Maria å se sin egen rolle. Det kan anses som urettferdig, som en anmelder mente, men det tror jeg er feiltenkt. Poenget er at Maria også bør gripe fatt i det hun selv kan gjøre noe med. Bli mindre redd for å bli forlatt for dermed klare å gi mer kjærlighet.
Terapien hjelper Maria til å forstå hvordan hun kan bli et bedre familiemenneske. Hun kan ikke lenger kreve anerkjennelse fra sine nærmeste. Det er vakkert å se på hvordan Maria får kontakt med sin eldste tenåringsdatter på slutten av filmen. Lytter til datteren fremfor å insitere på å bli hørt selv. Først da løper datteren til sin mor og klemmer henne. Om Sigmund faktisk kommer tilbake er litt uklart, men det er i alle fall tent et håp for at det skal skje. Slikt blir det terningkast 6 av.
Innlegget er publisert i Minerva 25.10.2024.