Le Pen og Macron, pest eller kolera?
Haakon Riekeles svarer Stavanger Aftenblad om presidentvalget i Frankrike.
Publisert: 29. april 2017
Stavanger Aftenblad hadde 25. april en leder hvor presidentvalget i Frankrike mellom Emmanuel Macron og Marine le Pen ble beskrevet som et valg mellom pest og kolera. Resonnementet synes implisitt å være at selv om le Pen representerer et sterkt fremmedfiendtlig parti med autoritære tendenser, som dessuten vil støtte Putin og kanskje rive EU i stykker, så er Macron nesten like ille fordi han har jobbet i bank. Det er et vanlig resonnement i det ytterste venstre, hvor forakten mot det liberale står sterkt, men det er ikke akkurat å forvente fra en avis som i sin formålsparagraf skal ha «en liberal grunnholdning».
Lederartikkelen viser til den store skaren arbeidsledige og fastslår at Macrons politikk ikke vil hjelpe, men er tilsynelatende ikke interessert i å analysere hvorfor Frankrike har kronisk høy ledighet, eller å skrive hva Macron faktisk har tenkt til å gjøre med det.
Frankrike har kronisk høy arbeidsledighet, på tross av høy produktivitet og utdannelse blant arbeidsstyrken og mange selskaper i verdensklasse, i stor grad fordi det er dyrt å ansette folk og lite lønnsomt å investere. Franske arbeidsgivere må betale over 30 prosent i forskjellige arbeidsgiveravgifter, og 33 prosent selskapsskatt, begge deler vesentlig høyere enn i Norge og andre europeiske land. Den franske arbeidsmiljøloven er også svært rigid, noe som gjør det komplisert og risikabelt å ansette folk. Offentlige utgifter utgjør 57 prosent av BNP, nest høyest i Europa, til dels fordi staten er overadministrert, til dels fordi svært mange pensjonerer seg tidlig.
Macrons løsninger er blant annet å slanke staten gjennom å redusere antall byråkrater, og gjennomføre en pensjonsreform etter nordisk modell, som ivaretar muligheten til tidligpensjon, men som sørger for at det lønner seg å jobbe lenger. Disse besparelsene skal gjøre det mulig å senke skattebyrden på næringslivet og arbeidstakere til det nivået som er vanlig i andre vest-europeiske land. Macron vil også at formueskatten, en skatt på verdiskapning ingen andre land bortsett fra Norge har, ikke skal belastes investeringer i verdiskapning. Samtidig vil han forbedre arbeidsledighetstrygden og økonomiske støtteordninger til lavtlønnede.
Det er greit nok at Stavanger Aftenblad ikke har tro på disse løsningene. Det er derimot vanskelig å forstå at de skal være så ille i avisens øyne, at de gjør Macron til en som nesten er lik demagogen le Pen.
Innlegget var publisert i Stavanger Aftenblad fredag 28. april 2017.