Hvor ble det av ferieparadiset Sørlandet?
Gutta på tur-gutten selv, Arne Hjeltnes, anbefalte nylig «32 stader å vitja i sumar». Ingen av de ligger på Sørlandet.
Publisert: 26. juni 2023
I dag er det sankthans og været her sør er som seg hør og bør en midtsommerskveld: godt og varmt! Selv om dagene allerede begynner å bli kortere, må vi vel kunne si at sankthans er selve inngangen til sommeren på Sørlandet. Snart setter ferien inn.
I år er det langt flere av de som skal ha ferie her til lands som planlegger å holde den i hjemlandet. Hele 65 prosent. Det er like mange som i 2022, men nesten ti prosentpoeng flere enn de fem siste årene før dette. Det viser en fersk undersøkelse analysebyrået Kantar har gjort for NHO Reiseliv.
Økningen skyldes antagelig koronapandemien, men også en svak norsk krone som gjør det svært dyrt å feriere i utlandet. Det merker særlig danskene og svenskene, som ser ut til å få en god del færre norske feriegjester å forholde seg til i sommer enn tidligere. Men gjett hvor de fleste ferierende her til lands planlegger å dra? Trodde du som jeg at det var til Sørlandet? Nei, de vil til Viken! Fylket som snart forsvinner, takket være Senterpartiet.
Hele 21 prosent av de spurte i Kantars undersøkelse vil til Viken i år, mens det tilsvarende tallet i fjor var 16 prosent. Det er faktisk den største popularitetsøkningen blant norske fylker det siste året. Neppe fordi de vil reise dit før fylket forsvinner, for Østlandet er generelt sett populært i år; det vil si Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark. Mens Agder havner på femteplass blant dagens mest populære feriefylker, etter de tre nevnte og Vestlandet.
Det er ikke så verst. 18 prosent sier de vil til Agder i år, mot 17 prosent sist år. Det er ett prosentpoengs økning, og må vel sies å være gledelig selv om enhver sørlandspatriot vel vil si at sommer – det er Sørlandet!
Kristiansand kommer ut midt på treet når ferieplanleggerne blir spurt om de skal til noen av Norges største byer. Her vinner Oslo suverent, med 26 prosent mot Kristiansands 12 prosent. Det er like mange som svarer Bergen og Trondheim, men klart flere enn de som vil til Stavanger og Tromsø. Heller ikke så verst.
Hvor mange av de som kommer til Kristiansand fordi de skal i Dyreparken, er ikke godt å si, men antagelig de aller fleste av dem. Og så regner Palmesus i sitt femtende år å samle 60.000 festglade mennesker. Men deriblant finner vi nok også mange lokale.
Slike arrangementer, og nasjonale happeninger som Arendalsuka, er viktige for verdiskapingen på Sørlandet. Men enda viktigere er det at de over 2000 hotellrommene denne regionen har, fylles opp gjennom hele sommeren – og resten av året, for den saks skyld – og at de som eier Sørlandets 12.800 fritidsboliger bidrar til den lokale verdiskapingen på ulikt vis.
NHO Reiseliv fikk i 2017 gjennomført en grundig verdiskapingsanalyseknyttet til reiselivet. Den viste at med 1,3 millioner kommersielle gjestedøgn, sto reiselivsnæringen på Sørlandet for en samlet verdiskaping på mer enn 2,7 milliarder kroner.
Norske tilreisende utgjør hovedvekten av de som overnatter her om sommeren. Faktisk står utlendinger for kun 12 prosent av de kommersielle gjestedøgnene, mot langt flere i de andre større byene i Norge, så her er potensialet stort. Men hvor kjent er Sørlandet som ferieparadis for de som ikke har hytte her eller skal i Dyreparken, på Palmesus eller til Arendalsuka?
I ukeavisen Dag og Tid kom Norges kanskje mest kjente «gutt på tur», vossingen Arne Hjeltnes, nylig med en anbefaling om «32 stadar å vitja i sumar». Ingen av disse lå på Sørlandet.
Det kan selvsagt komme av at Hjeltnes faktisk ble født i Kristiansand for noen tiår tilbake, og har dårlige minner fra byen og landsdelen. Men slik vi alle kjenner den humørfylte programlederen, politikeren og næringslivsgründeren, er vel dette heller tvilsomt.
Listen hans over de beste stedende å besøke i Norge denne sommeren ender naturligvis på Voss. Med hans egne ord: «det seier seg sjølv. Maten, naturen, opplevingane – og folka, sjølvsagt».
Kan vi si det samme om Sørlandet? Maten, naturen, opplevelsene – og folkene, «når vi sidder der med tean i tanga»?
Ja kanskje? Men da må vi bli flinkere til å fremme nettopp disse sidene av Sørlandet utad og i utlandet. På Voss sier de at «Verda er vid, men Voss er vidare». Kanskje vi her sør skulle begynne å si at «Verden er skjønn, men Sørlandet er skjønnere»!
Teksten er publisert i Fædrelandsvennen 24.6.2023.