Er LO-økonomens egen super-super-superprofitt utnyttelse av skattebetalerne?
Dette må da være super-super-superprofitt, skriver Steinar Juel i Dagens Næringsliv.
Publisert: 11. desember 2020
LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad skriver i DN 7. desember at det er feil når flertallet i Velferdstjenesteutvalget, ledet av Kåre Hagen ved Oslo Met, bruker driftsmarginen og ikke egenkapitalavkastningen når de vurderer om det er superprofitt eller ikke hos private velferdsleverandører. Når velferdsleverandører har en avkastning på egenkapitalen på 18,5 prosent og en normalavkastning kan anslås til fem prosent, så må dette defineres som superprofitt, skriver Bjørnstad.
Bjørnstad vet svært godt at egenkapitalavkastning er et nøkkeltall som er svært følsomt for størrelsen på egenkapitalen i forhold til aktiviteten i selskapet.
Frem til han ble sjeføkonom i LO i 2017, eide og ledet han selskapet Samfunnsøkonomisk Analyse as. Han solgte selskapet til Fafo, med stor gevinst, da han begynte i LO.
Det året Bjørnstad solgte selskapet (2017) hadde det ifølge proff.no en egenkapitalavkastning på 133 prosent. Avkastningen steg til 319 prosent i 2018 og falt ned igjen til 190 prosent i 2019. Dette må da være super-super-superprofitt?
Samfunnsøkonomisk analyse har mange offentlige enheter på sin kundeliste. Ifølge Bjørnstads logikk må dette bety at Samfunnsøkonomisk analyse utnyttet skattebetalerne da han eide det, slik at han kunne innkassere en stor salgsgevinst.
Utnyttelsen har fortsatt med Fafo som eier.
Eller blir dette en gal historie?
Dette for Bjørnstad nære eksempel, illustrerer hvor galt det kan bli å bruke egenkapitalavkastning som indikator, uten å vurdere virksomhetens art og størrelsen på egenkapitalen.
Innlegget var publisert i Dagens Næringsliv 9. desember 2020.