Vi trenger nye ideer
Dagens trygdesystem ikke bidrar godt nok til å få flere i arbeid. Trygdesystemet må forenkles og forbedres.
Publisert: 4. november 2023
Av Hege Moen, veileder, NAV og Mathilde Fasting, idéhistoriker og siviløkonom, Civita
Regjeringen ber folk «stå opp om morran». I Debatten i NRK 12. oktober ble det diskutert hvordan dagens velferdssystem ikke bidrar til at uføre kommer tilbake i lønnet arbeid. Mediene koker over av sinte stemmer som krever økte velferdsytelser for de fattige. Samtidig øker sykefraværet og antall mottakere av arbeidsavklaringspenger, og NAV-direktøren varsler ytterligere økning av andelen uføretrygdede fram mot 2024.
Vår påstand er at dagens trygdesystem ikke bidrar godt nok til å få flere i arbeid, samtidig som det stenger mange ute fra arbeidslivet og bidrar til fattigdomsfeller. Det er det stikk motsatte av hva intensjonene er. Et godt trygdesystem bør bidra til at alle som kan, får jobbe, at det skal lønne seg å jobbe fremfor å motta trygdeytelser, og at mennesker ikke låses inne i et komplisert stønadssystem.
Debatten på NRK viste flere eksempler på hvordan dagens trygdesystem gjør at det ikke lønner seg å jobbe. Avkortingsregelverk gjør at det i liten grad lønner seg å arbeide ved siden av at man mottar uføretrygd. Systemet er også slik at flere velferdsytelser utlikner hverandre, hvorpå en ytelse på ulogisk vis gjør at man mister utbetaling av en annen. Med dette kan vi hevde at fattigdomsfeller ligger innbakt som en gjennomgående utfordring i hele velferdssystemet, og ikke bare for de som er ferdig avklart som uføre.
I en debatt på NRK er det ikke anledning til å gå dypere inn trygdesystemet, men det bør noen gjøre. Professor Mari Rege har ledet et utvalg som leverte sin rapport til barne- og familieminister Kjersti Toppe 17. oktober. Mandatet var å foreslå endringer som vil bedre oppvekstvilkårene til barn i lavinntektsfamilier. Utvalgets problembeskrivelse for fattige familier og trygdeytelser gjelder også for mange mennesker som i dag mottar trygd. Ekspertgruppen peker på tre hovedutfordringer:
- Omfanget av kontantytelser rettet mot fattige barnefamilier er stort, uoversiktlig og gir lite forutsigbarhet
- Innretningen av kontantytelsene skaper innlåsingseffekter og fattigdomsfeller
- Nivået på kontantytelsene er ikke tilstrekkelig for å sikre at barnefamilier får del i velstandsutviklingen i samfunnet
Utvalget foreslår å øke barnetrygden, skattlegge den og forenkle noen av stønadene, samt forlenge innvilget tid for bostøtte. Vi tror dette vil hjelpe, men det er ikke nok.
Vi har tidligere foreslått å innføre en garantiinntekt, som ikke må forveksles med en borgerlønn, slik vi ser flere gjør. Borgerlønn gis til alle, uten avkorting. Garantiinntekten er vilkårsfri og kan benyttes av alle, uansett om de mottar trygd eller er i arbeid, men avkortes mot maksinntekt. Denne garantiinntekten inngår i et forslag til en ny velferdsmodell, med en garantiinntekt i bunnen, og en påbyggingsmodell hvorpå man enkelt kan bygge trygdetillegg og egeninntekt opp mot en definert maksinntekt. Dette kombineres med en felles og ukomplisert avkortingsordning som sikrer at det alltid vil lønne seg å jobbe, uansett stillingsprosent og timelønn. Med en slik løsning vil man også kunne unngå at en innvilget ytelse gir utilsiktede kutt av en annen ytelse.
Vi tror at de aller fleste som sliter i arbeidslivet ønsker seg en trygg inntektssikring som de kan støtte seg på, som et utgangspunkt for å søke seg ut i arbeidslivet igjen når livssituasjonen oppleves som enklere. Vi tror også at mange av dem som ikke kommer seg i arbeid og har barn, overlapper med de lavinntektsfamiliene ekspertutvalget Mari Rege har undersøkt.
Ekspertutvalget beskriver situasjoner med økonomisk stress og påpeker at større forutsigbarhet er viktig, og de påpeker at «det er et klart behov for å øke nivået, forenkle og styrke forutsigbarheten i kontantytelser til fattige barnefamilier».
Garantiinntekt og påbyggingsmodellen er en ordning som både forenkler og styrker forutsigbarheten, og som kan gi tidligere og vedvarende inntektssikring for de som ikke har tilstrekkelig egeninntekt til livsopphold.
Skal arbeidslinja fungere slik politikerne ønsker, og skal barn i fattige familier få det bedre, er Regeutvalgets forslag et stykke på vei, men skal man komme videre, må trygdesystemet forenkles og forbedres.
Innlegget var publisert i Trønderdebatt 2. november 2023.