Foreldrepenger for fremtiden
DNs leder dagen etter kvinnedagen 8. mars tar til orde for å avskaffe fedrekvoten. DN mener at foreldrene skal fordele foreldrepermisjonen fritt, mens jeg, og Barnefamilieutvalget jeg har vært med i, mener at foreldrene skal ha like rettigheter og dele permisjonen 50/50. Mathilde Fasting i Dagens Næringsliv:
Publisert: 15. mars 2017
DNs leder dagen etter kvinnedagen 8. mars tar til orde for å avskaffe fedrekvoten. DN mener at foreldrene skal fordele foreldrepermisjonen fritt, mens jeg, og Barnefamilieutvalget jeg har vært med i, mener at foreldrene skal ha like rettigheter og dele permisjonen 50/50.
Tanken om like rettigheter er ikke ny. For 20 år siden la Longva-utvalget frem en offentlig utredning om familiepolitikken. Det kanskje mest fremtidsrettede Longva-utvalget foreslo, var selvstendige rettigheter og foreldrepenger til alle. I de 20 årene som er gått, har familiemønstre og familiepraksiser forandret seg en god del. Det store flertallet vokser opp i familier der begge foreldrene jobber. Barna går i barnehage etter at foreldrepermisjonen er over, men mors fravær i forbindelse med barnefødsler er mye mer omfattende enn fars. Det kan blant annet innebære mer deltidsjobbing, færre kvinner i toppledelse og en dårligere karrièreutvikling for kvinner, samt en større belastningen på kvinnearbeidsplasser på grunn av mer fravær.
I Barnefamilieutvalget har vi foreslått det vi har kalt Likestilt foreldreskap: sosial utjevning, individuelle rettigheter og likedeling. Mor og far har hver sin individuelle rettighet til foreldrepenger, også de mødrene og fedrene som i dag ikke har opptjente rettigheter. Får man barn, får man foreldrepenger. Arbeidsgivere som ansetter unge kvinner, vil ikke lenger tenke på om hun skal ha barn, siden belastningen blir jevnt fordelt mellom mor og far, både i arbeidslivet og i familielivet.
Lederen i DN, som leses av mange i det private næringslivet, burde heller ha applaudert en likedeling. I stedet bidrar den til å befeste inntrykket av at det er vanskelig for kvinner å nå toppen i det private næringslivet, og hvor lite familievennlig krevende arbeidsplasser er. Da er det, etter min mening, en bedre løsning å la menn og kvinner ha samme rettigheter og plikter og, for ikke å glemme, de samme gleder når de får barn. Da vil de også få en jevnere karrièreutvikling.
Innlegget var publisert i Dagens Næringsliv mandag 13. mars 2017.