Aftenbladet skriver unyansert om skatt på lederplass
Aftenbladets leder om formuesskatt inneholder noen passasjer som jeg ønsker å korrigere.
Publisert: 16. mars 2024
Stavanger Aftenblad skriver på lederplass 11. mars om årsmøtet i Rogaland Høyre og diskusjonen om skatt på møtet. Lederen kan etterlate inntrykk av at årsaken til at Høyre ikke fjerner formuesskatten på arbeidende kapital, selv om mange medlemmer i Høyre ønsker dette, er at Høyre da «hadde åpnet for et skatteregime som innebærer at en liten økonomisk overklasse ikke betaler personskatt i det hele tatt.»
Avisen gjentar at de aller rikeste ville unngått å betale personlig skatt, det vil si bli nullskattytere. Det er feil.
For at det skal bli relevant å snakke om nullskattytere, må det også være slik at det er mulig å være nullskattyter over tid, ikke bare i ett enkelt år. Ingen velstående mennesker med næringsvirksomhet vil være i en slik situasjon over tid. Lønn beskattes, utbytter beskattes, og virksomhetene betaler skatt av overskudd. Det at bedrifter går med tap i enkeltår, og eieren ikke tar ut lønn eller utbytte, eller at noen i enkeltår velger å leve av oppsparte og beskattede penger, kvalifiserer ikke til å bli omtalt som nullskattyter.
Stavanger Aftenblad legger videre til grunn at andre skatter må økes for «å løse problemet», det vil si sikre at de aller rikeste betaler skatt, underforstått at ulikhet reduseres. Dersom skattesystemet skal endres, er det flere mål enn å redusere ulikhet som er viktig. Evnen til omstilling i næringslivet, økt verdiskaping og sysselsetting påvirkes også av skattenivået og av utformingen av skattesystemet.
Mange partier diskuterer nå ulike innretninger av eier- og næringsbeskatningen. De bør verken bruke nullskattytere som argument for å beholde formuesskatten på arbeidende kapital eller argumentere slik Stavanger Aftenblad gjør, ved å si at reduksjon eller fjerning av en skatt ikke er «forenelig med å drive en velferdsstat som likner den norske». Ingen av våre naboland har formuesskatt eller store oljeinntekter, men de har like velfungerende velferdsstater. Det burde gi grunn til ettertanke.
Innlegget er på trykk i Stavanger Aftenblad 14.3.24.