Økonomi og velferd

Muligheter for alle!

Publisert: 16. februar 2006

«Markedsøkonomien er den ypperste form for desentralisering», sa Venstres leder Lars Sponheim på frokostmøtet hvor CIVITA lanserte Lars Peder Nordbakkens bok «Muligheter for alle».

Økonomisk vekst og vekstens forutsetninger i et liberalt samfunn var tema for CIVITAs frokostseminar 16. februar. Lars Peder Nordbakken presenterte sin bok hvor han argumenterer for at vekstens historie er historien om følgene av frihet – frihetens frukter.

I sine analyser av hva som skaper vekst har Nordbakken en bred innfallsvinkel i motsetning til mye annen litteratur om emnet som begrenser seg til tradisjonelle, nyklassiske sosialøkonomiske forklaringsmodeller. Teoretisk sett er boken skrevet i den ”østerrikske tradisjonen” innen økonomi – utgangspunktet er at økonomi dreier seg om menneskers valg.

-I en markedsøkonomi skjer det feil hele tiden hos aktørene, men det er ofte produktive feil som justeres løpende til endrede krav fra markedet. Med en ”aktiv” næringspolitikk hvor staten plukker vinnere, har aktørene færre insentiver til å korrigere feil. Historien har vist mange feilslåtte eksempler på overivrig sentral styring av økonomien, også i Norge, sa Nordbakken.

 Nordbakken argumenterer for at Norge, med sine naturgitte ulemper, må ha ekstra gode rammebetingelser for næringslivet. Det holder ikke å ha som mål å ligge på et gjennomsnittlig OECD-nivå eller være på linje med gjennomsnittet i EU.

-Markedsøkonomien er den ypperste form for desentralisering, sa Venstres leder Lars Sponheim, som både har vært næringsminister og landbruksminister, i den påfølgende debatten.

-Da jeg havnet på Stortinget i 1993 forstod jeg raskt at markedsøkonomi var et skjellsord blant mange av representantene, ikke minst var det tilfelle hos tidligere regjeringskollegaer i Senterpartiet, sa han. Sponheim understreket viktigheten av å skrive om økonomi og markedet på en annen måte enn hva som tradisjonelt gjøres av økonomer. -Vi trenger en slik såkalt mykere fremstilling av hva markedsøkonomien dreier seg om. Boken er meget interessant også for andre enn økonomer, og det er viktig, sa han og la til at boken er et oppgjør med sosialdemokratisk konservatisme.

 -Den nordiske velferdsmodellens  suksess er et resultat av nødvendige markedsorienterte reformer” sa Nordbakken idebatten og nevnte at få snakker om at Sveriges vei ut av krisen på begynnelsen av 1990-tallet omfattet skattereduksjoner for å fremme nødvendig verdiskaping. -Den nordiske modellen er ikke synonymt med sosialdemokrati, tvert imot er det liberale reformer som har bidratt til at vi fremdeles har svært høy grad av velferd, sa han.

Boken kan bestilles fra CIVITA og er om kort tid tilgjengelig i bokhandlene.