Økonomisk vekst er ikke fienden
Ved å påstå at vi må bremse den økonomiske veksten for å redusere klimautslippene går Berg i den kjente fellen som er å blande korrelasjon og kausalitet.
Publisert: 21. august 2021
Lan Marie Bergs spalte i Dagsavisen 12.8 er spesiell lesning. Berg skriver at vi må bremse den økonomiske veksten, og «vi må tørre å snakke om når vi har nok». Begge deler er dårlige løsninger på klimaproblemene og viser en manglende forståelse for både klima og økonomi.
Ved å påstå at vi må bremse den økonomiske veksten for å redusere klimautslippene går Berg i den kjente fellen som er å blande korrelasjon og kausalitet. At to fenomener opptrer samtidig, betyr ikke at det ene fenomenet forårsaker det andre. Vekst og utslipp kan variere helt uavhengig av hverandre. Vi kan øke utslippene våre uten å få økonomisk vekst, for eksempel ved å pålegge alle bilister å kjøre én ekstra runde i alle rundkjøringer, eller ved å bygge Nord-Norgebanen. Vi kan også ha økonomisk vekst samtidig som utslippene reduseres.
Et eksempel er Norge de siste årene, med tidenes høyeste BNP, samtidig som utslippene er lavere enn i 1990. Om man ser på de siste årene, der utslippene går ned, samtidig som økonomien vokser, kunne man, ved å gjøre samme feil som Berg, bli forledet til å tro at reduserte klimagassutslipp fører til økonomisk vekst.
Alle forstår at sistnevnte påstand er absurd. Men påstanden er egentlig bare det logiske speilbildet av Bergs påstand: «vi må bremse den økonomiske veksten for å redde klima».
Bergs andre påstand er at «vi må tørre å snakke om når vi har nok». Dette er en merkelig påstand fra en mulig blivende stortingsrepresentant. Det finnes nemlig ingen politisk bestemt grense for hva som er nok forbruk. Er det slik å forstå at Berg og MDG vil diskutere denne forbruksgrensen på Stortinget?
Berg avslutter spalten med å stadfeste at det viktigste vi kan gjøre i klimakampen er å stemme på MDG. I så fall stemmer vi altså for redusert økonomisk vekst og for politiske beslutninger om hvilket forbruksnivå som er tilstrekkelig! Eller var det noe jeg misforsto?
Innlegget er på trykk i Dagsavisen 19.8.21.