Økonomi og velferd

En nordisk superstat?

Den danske tankesmien Cepos viser i dette notatet at en nordisk superstat, der best practice fra hvert land ble den nordiske politikken, ville vært det fjerde mest markedsliberale landet i verden (etter Hong Kong, Singapore og New Zealand). Hadde Norge hatt dansk arbeidsmarkedsregulering, svensk handelspolitikk og en størrelse på offentlig sektor som i Finland, ville vi vært langt mer markedsliberale enn for eksempel USA og Storbritannia.

Publisert: 12. april 2012

De nordiske landene er mer markedsliberale enn mange tror. Men hvert av landene har sine mindre liberale sider. Hva om vi hentet inspirasjon fra det nabolandet med den mest liberale politikken på hvert område?

Den danske tankesmien Cepos viser i dette notatet at en nordisk «superstat», der best practice fra hvert land ble den nordiske politikken, ville vært det fjerde mest markedsliberale landet i verden (etter Hong Kong, Singapore og New Zealand). Hadde Norge hatt dansk arbeidsmarkedsregulering, svensk handelspolitikk og en størrelse på offentlig sektor som i Finland, ville vi vært langt mer markedsliberale enn for eksempel USA og Storbritannia.