Nr. 11 2011: Drømmen som brast
Uansett hvilket perspektiv man inntar, kan man i det minste enes om én ting. Den økonomiske modellen som har rådet i USA har spilt fallitt. Det man trodde var genuin velstand var i stor grad en illusjon. Det man så som framskritt var på mange måter en drøm som ikke gikk i oppfyllelse. Drømmen viste seg isteden å være et amerikansk mareritt. Og marerittet er langt fra over, skriver økonomisk historiker i Civita, Marius Gustavson, i dette notatet. Notatet tar for seg og setter krisen inn i et større historisk perspektiv – med vekt på erfaringene til den amerikanske middelklassen.
Publisert: 16. september 2011
Fire år etter starten på den mest alvorlige finanskrisen siden 1930-tallet, befinner den amerikanske økonomien seg fortsatt i kraftig motvind. Den amerikanske middelklassedrømmen om et stadig bedre liv har slått alvorlig feil. Fortsatt er amerikanere flest usikre på hva som egentlig gikk galt. På globalt nivå er det vedvarende ubalanser som skaper stor usikkerhet om veien framover.
«Uansett hvilket perspektiv man inntar, kan man i det minste enes om én ting. Den økonomiske modellen som har rådet i USA har spilt fallitt. Det man trodde var genuin velstand var i stor grad en illusjon. Det man så som framskritt var på mange måter en drøm som ikke gikk i oppfyllelse. Drømmen viste seg isteden å være et amerikansk mareritt. Og marerittet er langt fra over,» skriver økonomisk historiker i Civita, Marius Gustavson, i dette notatet.
Notatet tar for seg og setter krisen inn i et større historisk perspektiv – med vekt på erfaringene til den amerikanske middelklassen.
Last ned notatet her: