Er sektortilhørighet og kjønn blitt politikkens viktigste skillelinjer?
Kvinner i offentlig sektor stemmer på venstresiden, menn i privat sektor stemmer på høyresidepartiene. Hva betyr det for norsk politikk at denne tendensen blir stadig sterkere?
Publisert: 8. mai 2019
Kombinasjonen av sektor og kjønn ser ut til å kunne bli en mer markant skillelinje i norsk politikk. Valgundersøkelser og meningsmålinger viser at ansatte i privat sektor er mer tilbøyelige til å stemme på partier på den politiske høyresiden, mens ansatte i offentlig sektor stemmer på partier på venstresiden.
Forskjellene forsterkes av at det arbeider langt flere kvinner enn menn i offentlig sektor, og at kvinner oftere enn menn stemmer på partier på venstresiden. Dessuten er organisasjonsgraden blant offentlig ansatte og kvinner ansatt i offentlig sektor høyere enn for privat ansatte og menn i privat og offentlig sektor. Vil kombinasjonen av disse faktorene kunne påvirke den politiske debatten og handlingsrommet for de politiske partiene fremover?
Spørsmålet er om dette vil kunne bli en utfordring for den norske modellen og det kompromisset mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerinteressene som har ligget til grunn for denne modellen i arbeidslivet, og mellom Arbeiderpartiet og Høyre i politikken. Broen mellom arbeid og kapital har vært viktig for å sikre verdiskaping og velferd i utviklingen av den norske velferdsstaten. En todeling av politikken ut fra sektortilhørighet vil kunne endre dette og øke konfliktnivået rundt forholdet mellom privat og offentlig sektor i norsk politikk.
Last ned og les notatet her: