En bedre flyktningpolitikk
Asyl- og flyktningpolitikken er preget av uforutsigbarhet, høyt konfliktnivå og et begrenset nasjonalt handlingsrom. I dagens debatt blandes spørsmålet om hvor mange Norge kan ta imot, med spørsmål om hvilke grupper som bør få komme til eller få bli i landet. Vi foreslår i dette notatet at det skal vedtas et måltall for hvor mange flyktninger som skal tas imot for å på den måten få en mer overordnet og prinsipiell styring av flyktningpolitikken. Notatet foreslår også nye kriterier for permanent opphold.
Publisert: 12. desember 2017
Flyktningpolitikken rommer mange vanskelige problemstillinger og dilemmaer. Det finnes ingen politikk som på en perfekt måte kan balansere alle hensyn på dette feltet.
Det er likevel mulig å se for seg noen løsninger som både kan bidra litt bedre resultater og et litt lavere konfliktnivå på dette politikkområdet. I dette Civita-notatet presenterer vi noen forslag til slike løsninger.
Hovedgrepet som foreslås er å sette en ramme, eller et måltall, for antall flyktninger Norge skal ta imot.
Norge har hatt stor suksess med en handlingsregel for oljepengebruk som setter rammer for hvilke disposisjoner som kan gjøres. Det har ført til en mer edruelig politisk debatt ved at uenigheter om nivå og sammensetning på offentlige utgifter, skatter og avgifter diskuteres innenfor en ramme det i prinsippet er bred enighet om. Ideen om et måltall for flyktninginnvandring er basert på en lignende tanke.
Et måltall som er troverdig vil gjøre det lettere å ta menneskelige hensyn overfor enkeltgrupper, uten at man dermed trenger å frykte at det vil øke den totale innvandringen. Samtidig vil det synliggjøre at å gi opphold til noen går på bekostning av andre som kan trenge det mer.
Et måltall vil således gjøre det mulig å ha en mer reell og helhetlig diskusjon om hvilke grupper som bør få komme til eller få bli i Norge, uten at dette samtidig er en kontinuerlig debatt om nivået på innvandringen.
Notatet foreslår også endringer i kriteriene for å få permanent opphold, som både vil gi sterkere incentiver til integrering, og vil åpne for at flere sendes hjem dersom beskyttelsesbehovet opphører.
LAST NED OG LES NOTATET HER: