Menneskerettigheter

Politiske fanger – fem sterke historier

I forbindelse med Oslo Freedom Forum arrangerte Civita et frokostmøte 9. mai der fem historier om fengslede menneskerettighetaktivister ble presentert. Kinesiske Liu Xiaobo, hviterussiske Ales Bialiatski, iranske Nasrin Sotoudeh, venezuelanske Maria Afiuni og russiske Mikhail Khodorkovsky ble presentert av representanter med hver sin historie. Se film fra møtet her.

Publisert: 2. mai 2012

Mennesker som er fengslet for sine ytringer, kan ha en sterk symbolsk betydning i internasjonal politikk.

Se film fra møtet her:

På frokostmøtet ble fem historier om fengslede menneskerettighetaktivister presentert:

Yang Jianli, kinesisk dissident, aktivist og akademiker, vil presentere Liu Xiaobo. Xiaobo er en kinesisk forfatter som fikk Nobels Fredspris i 2010. Han er dømt til 11 års fengsel for sitt engasjement for politiske og sivile rettigheter i Kina.

Bjørn Engesland, generalsekretær i Helsingforskomiteen, vil presentere Ales Bialiatski. Bialiatski er en menneskerettighetsforkjemper fra Hviterussland som ble arrestert i 2011 og dømt til fire års fengsel.

Nargess Tavassolian, datteren til Nobelprisvinner Shirin Ebadi, vil introdusere den iranske menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh. Sotoudeh ble fengslet i 2011 og dømt til 11 års isolat for anklager om propaganda og or å utgjøre en fare for Irans nasjonale sikkerhet.

Eligio Cedeño, venezuelansk bankmann som har vært fengslet uten rettsak, vil presentere den venezuelanske dommeren Maria Afiuni. Hun er under husarrest på bakgrunn av korrupsjonsanklager etter å ha løslatt Cedeño som følge av direktiver fra FN.

Pavel Khodorkovsky, politisk aktivist for sivile rettigheter i Russland, vil introdusere sin far, den russiske entreprenøren Mikhail Khodorkovsky. Han er dømt til syv års fengsel for underslag av penger etter offentlig å ha kritisert den russiske regjeringen.

Frokostmøtet var et samarbeid mellom Amnesty Norge, Helsingforskomiteen, Human Rights Foundation, Oslo Freedom Forum og Civita.