Russland: Kritikerne mistenkeliggjøres
Ambassaden bekrefter inntrykket av at russiske myndigheter ikke tar denne grove kriminaliteten alvorlig. I stedet for å foreslå tiltak som kan forebygge vold og dempe motsetninger, demonstrerer ambassaden nok en gang at russiske myndigheter er opptatt av å fremstille homofile som en trussel mot «familieverdier» og mistenkeliggjøre alle som stiller kritiske spørsmål, skriver Håkon Haugli, Torstein Ulserød og Bård Larsen hos Aftenposten.
Publisert: 16. februar 2014
Av Håkon Haugli, Torstein Ulserød og Bård Larsen.
Pressesekretær ved den russiske ambassaden i Norge, Petr Svirin, kommenterer i Aftenposten 8. februar vår kronikk i Aftenposten om homofiendtligheten i Russland. Vi har, ifølge den russiske ambassaden, «ikke presentert et eneste troverdig faktum». Men det er neppe vi som har det største troverdighetsproblemet i denne sammenhengen.
Vår kronikk handlet om Putin-regimets reversering av grunnleggende sivile og politiske rettigheter. Forfølgelsen av homofile i Russland handler om at én minoritetsgruppe systematisk fratas retten til å vise og ytre seg offentlig og hindres i å drive legitim politisk aktivitet.
En slik beskrivelse «gjenspeiler ikke virkeligheten», skriver pressesekretæren. Men disse forholdene er godt dokumentert. Senest på åpningsdagen for Sotsji-OL ble minst 14 mennesker arrestert i Moskva og St. Petersburg. Forbrytelsen de hadde begått, var å vifte med regnbueflagg.
Vi skrev i vår kronikk om hvordan loven som forbyr «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» i praksis gjør enhver nøytral eller positiv offentlig ytring om homofile straffbar. Ambassaden kaller vår omtale av loven «spekulasjoner». Loven er nemlig ikke til hinder for å «spre allmenn nøytral informasjon om ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner (..) etter prosedyre fastsatt i russisk lov», ifølge ambassaden. Men vi er ikke de eneste som ikke er beroliget av «prosedyrene fastsatt i russisk lov».
Den europeiske kommisjonen for demokrati gjennom lovgivning (Venezia-kommisjonen), der Russland er medlem, har konkludert med at «propagandalovene» er «uforenlige med verdiene i Den europeiske menneskerettskonvensjon», som Russland har ratifisert. Lovene er upresise, tilfredsstiller ikke konvensjonens krav om nødvendighet og proporsjonalitet og – helt avgjørende – diskriminerer på grunnlag av seksuell orientering, slo kommisjonen fast.
I et forsøk på å komme med et slags menneskerettslig forsvar for «propagandaloven», viser ambassaden til FNs barnekonvensjon, og peker på at denne verner om «respekten for barnets foreldre» og «de nasjonale verdier». Som om denne typen postulater skulle gjøre det fritt frem å kriminalisere ytringer og vanlig politisk virksomhet. Argumentasjonen er håpløs juridisk sett, men det politiske budskapet er typisk for situasjonen i Russland: Homofili fremstilles som noe fremmed, som truer «barna våre» og «nasjonale verdier».
Den systematiske kneblingen av ytringsfriheten og sivilsamfunnet i Russland er ille. Vel så alvorlig er den hatmotiverte volden homofile i landet utsettes for. Ambassaden bekrefter inntrykket av at russiske myndigheter ikke tar denne grove kriminaliteten alvorlig. I stedet for å foreslå tiltak som kan forebygge vold og dempe motsetninger, demonstrerer ambassaden nok en gang at russiske myndigheter er opptatt av å fremstille homofile som en trussel mot «familieverdier» og mistenkeliggjøre alle som stiller kritiske spørsmål.
Innlegget er publisert hos Aftenposten 15.2.14. Se også:
Civita-notat nr.4 2014: Russland: Homohat som politisk strategi
De siste årene er situasjonen for homofile i Russland kraftig forverret. Ny lovgivning griper inn i deres grunnleggende sivile og demokratiske rettigheter. En hatefull offentlig debatt har gitt næring til vold, mishagsytringer og fordommer. Putins knebling av sivilsamfunnet rammer også homofiles organisasjoner særlig hardt. Forfølgelsen av homofile må forstås som en del av Putins politiske prosjekt. Den er et verktøy for å bygge allianser i og utenfor Russland.
I dette notatet ser vi nærmere på behandlingen av homofile i dagens Russland. OL i Sotsji bidrar til å rette søkelyset mot homofiendtligheten og menneskerettsbruddene i Russland. Vi drøfter blant annet hvordan Norge og andre liberale demokratier kan benytte anledningen til å markere at forfølgelsen av homofile i dagens Russland er uakseptabel.
Last ned og les notatet her: Civita-notat_4_2014