Er velgerne problemet?
Jan Erik Grindheim svarer Sylo Taraku i debatten om høyrepopulisme.
Publisert: 22. november 2017
«Høyrepopulistene overdriver slik at virkeligheten forsvinner, men det er også et problem at mange velgere kjenner seg igjen i deres problembeskrivelse,» skriver Sylo Taraku i VG 14. november. Argumentet er hentet fra Catherine Fieschi i tankesmien Counterpoint, som gjennom fem punkter i en ny guide vil «advare oss mot å bli manipulert» av det hun kaller høyrepopulistenes krisespråk.
De fem punktene er for så vidt interessante for en analyse av visse partiers systemkritiske retorikk i dagens Europa. Men de forklarer ikke hvorfor velgerne svikter de sentrumsorienterte partiene til fordel for ytterste høyre og venstre i politikken. De forsterker bare inntrykket av at de politiske elitene ikke evner å sette seg inn i hva velgerne prøver å fortelle dem.
At noe kan være galt med det etablerte politiske systemet ser ikke Fieschi og Taraku ut til å ta inn over seg. Det er velgerne som er problemet. De er manipulert av de høyrepopulistiske partiene. «Gjennom å analysere hvordan høyrepopulistene frir til sine velgere, kan vi også avsløre hvordan de i noen tilfeller også manipulerer dem,» mener Taraku.
Men i et demokrati er det velgerne som til syvende og sist bestemmer hvilken politikk som skal føres, ikke politikerne. Hvis vi skal forstå flukten fra de etablerte partiene er det derfor kanskje på tide å ta velgerne på alvor og forsøke å forstå det de oppfatter som sin virkelighet.
Innlegget er publisert i VG 20.11.2017