Innholdstype

Årstall

Kategorier

Skribenter

Tags

Sorter på
Lars Kolbeinstveit

Ansvar – 15 essays

Hvem som har ansvar, hvem som eventuelt burde ta ansvar, og hvilke konsekvenser som følger med ansvar, er helt sentrale spørsmål på alle områder i samfunnet. Denne essaysamlingen belyser disse spørsmålene på noen viktige samfunnsområder hvor vi mener ansvarsbegrepet er spesielt interessant å diskutere. Bestill boken her!
IdeerPolitikk og samfunnDemokrati og rettigheter
Lars Fr. H. Svendsen

Arbeidets filosofi

Civitas filosof Lars Fr. H. Svendsen utforsker meningen med arbeid i Arbeidets filosofi, utgitt av Universitetsforlaget. Han gir en tankevekkende oversikt over klassiske og moderne arbeidsteorier og krydrer fremstillingen med populærkulturelle referanser og egne arbeidserfaringer fra rengjøring og sportsjournalistikk til filosofisk bestselgerforfatter.
ArbeidslivArbeid og sysselsetting
Mathilde Fasting

Borgeren og fellesskapet

Hva innebærer det å være borgerlig, hvor kommer ideer om borgeren og borgerlig fra, og finnes det en plass for borgeren og borgerlige i fremtidens samfunnsliv og politikk? Det primære målet med essayet er å bidra til å gi borgeren og borgerlige den plassen de fortjener i den norske samfunnsutviklingen. Dette er også et kritisk essay, fordi det er et forsøk på å beskrive hvordan fellesskapet som metafor for staten og for det offentlige i perioder har bidratt til at det kollektive har tatt overhånd på bekostning av liberale, borgerlige verdier.
IdeerPolitisk filosofiPolitikk og samfunn
Pål Mykkeltveit

Civita 20 år – Norges første og fremste tankesmie

Denne boken er skrevet i anledning 20-årsjubileet. Den beveger seg bak festtalene og forteller historien om hvordan det hele ble til, hvilken forhistorie tankesmien hadde, og hva som har kjennetegnet den i årene som har gått.
Ideer
Johan Norberg

Da mennesket skapte verden

"Da mennesket skapte verden" er historien om velstandsutviklingen og dens viktige forutsetninger, et kampskrift mot den kontrolliver, misunnelse og frykt som truer friheten i dag. Med denne boken går Norberg rett inn i dagens aktuelle debatter om markedsøkonomi, bedrifters samfunnsansvar, miljø, lykke og konsum.
LiberalismeIdeerØkonomiske systemer
Kristin ClemetMarius Doksheim

De nye seierherrene

Innvandring og migrasjon gir nye muligheter og større frihet. I denne boken presenterer vi et liberalt perspektiv på innvandring og integrering. Vi viser at integreringen går bedre enn mange tror, at det går bedre over tid, og at det går bedre enn i mange andre land. Vi presenterer også noen ideer til hvordan integreringspolitikken kan bli bedre.
IntegreringInnvandringInnvandring og integreringGlobalisering
Bård Larsen

Demokrati i trøbbel

Dette essayet er et forsøk på å forklare det liberale demokratiets forutsetninger og innretninger, men det er også et forsøk på å beskrive hva liberalt demokrati ikke er. Selv om det er mye vi kan mislike, kanskje til og med sterkt, er det ikke sikkert at vi vil like det som eventuelt kommer etter liberalt demokrati.
DemokratiDemokrati og rettigheterPopulisme
Eirik VatnøyMarius DoksheimMathilde Fasting

Den norske velferden

Gjennom de siste 150 årene har de offentlige velferdsordningene spilt en stadig viktigere rolle i borgernes liv. Denne boken gir en kort sammenfatning av historien om den norske velferdsstaten. Boken legger særlig vekt på hvordan borgerlige ideer, partier og politikere har hatt betydning for den norske velferden.
Norsk politikkVelferdsstatenDen nordiske modellen
Kristian Tonning Riise

Diktator i forkledning

«Diktator i forkledning» er en debattbok om en av de mest kontroversielle og fascinerende statslederne i vår tid. Det er historien om en kuppmaker som vant folkets tillit, ble valgt til president, og som siden har sementert stadig mer autoritære strukturer i et samfunn mer kaotisk og voldelig enn noensinne. Det er historien om Latin-Amerikas gjensyn med den moderne «caudillo».
Totalitære og autoritære regimerSosialisme og sosialdemokratiDemokrati og rettigheter
Mathilde Fasting

ETTER HISTORIENS SLUTT – Møter med Francis Fukuyama

Francis Fukuyama er en av vår tids mest innflyt­­elsesrike­ statsvitere.­ I ­denne­ boken­ presenterer Mathilde­ Fasting­ hele­ Fukuyamas­ forfatterskap.
Institusjoner og forvaltningInternasjonalt
Nils Morten Udgaard

Europas stille revolusjon

"En politisk samling som er uten sidestykke i verdensdelens historie har funnet sted i Vest-Europa etter 1945 - og etter 1989 også i den østlige delen. Det har vært en stille revolusjon i tenkemåte - og en revolusjon som har omformet stater, samfunn og mennesker"
UtenrikspolitikkInternasjonaltEU og EØS
Guri Wiggen

Fra almisser til verdighet? Mikrokreditt – bank for fattige

Denne boken er en innføring i mulighetene ved fattigdomsbekjempelse gjennom mikrokreditt. Mikrokreditt er en rendyrket ”hjelp til selvhjelp” som fremmer entreprenørskap og setter hver enkelt fattig i ”førersetet i egne liv”.
Bistand og utvikling
Dag Ekelberg

Frihet – samtalen fortsetter

Les blant andre: Mario Vargas Llosa om globalisering, Christian Beck om frihet og utdanning, Olaf Thommessen om liberal innvandringspolitikk, Henrik Syse om moral og frihet, Lee Bygrave om personvern etter 9/11, Cecilie Willoch om frihet og bioteknologi, Thore K. Karlsen om fleksibilitet og frihet i arbeidslivet. Redaksjon: Maria Ludvigsson og Dag Ekelberg
LiberalismeIdeerPolitisk filosofi
Lars Fr. H. Svendsen

Frihet etc.

Denne boken handler om betydningen av frihet i menneskets liv. Tekstene er hentet fra podkastserien «Civita-foredraget», og det tematiske mangfoldet i boken er stort. I tekstene diskuteres blant annet frihet, ansvar, makt, ondskap, toleranse, tillit, livsmening, lykke, rettferdighet, fattigdom, penger, sannhet, frykt og håp.
IdeerPolitisk filosofi
Torkel Brekke

Frihet og religion

En liberal religionspolitikk bør ha to overordnede mål: frihet og likhet. Det bør være religionsfrihet, slik at borgere kan utøve den religion de ønsker, og delta eller la være å delta i religiøst liv. Det bør også være likhet i den forstand at alle tros- og livssynssamfunn behandles så likt som mulig. I denne pamfletten diskuteres forholdet mellom stat og kirke i Norge, og det foreslås grunnleggende endringer i Norges religionspolitikk og i måten man forstår religionens plass i samfunnet på.
IdeerSivilsamfunnetØkonomiske systemerKultur
Lars Fr. H. Svendsen

Frihetens filosofi

Frihetens filosofi, som er utgitt av Universitetsforlaget, beskriver frihetens mange dimensjoner, fra metafysikk til politikk og etikk. Filosof i Civita, Lars Fr. H. Svendsen, gir en sammenhengende fremstilling som viser hvor grunnleggende friheten er for hva det vil si å være menneske.
IdeerLiberalismePolitisk filosofi