Avkommersialiseringsutvalget Misbruk av utredningsinstituttet
Men de kommersielle aktørene blir neppe faset ut
Publisert: 29. august 2024
I dag legger det såkalte Avkommersialiseringsutvalget frem sin utredning.
Jeg nøler ikke med å kalle det misbruk av det viktige utredningsinstituttet som Norges offentlige utredninger (NOU’er) representerer.
På NRKs Politisk kvarter i dag sa utvalgslederen at det var et politisk valg om man ønsker å tillate bruk av kommersielle velferdsleverandører eller ikke. Det har han helt rett i. Problemet er at regjeringen, etter påtrykk fra SV, har brukt et offentlig utvalg til kun å utrede løsninger der premisset er en utfasing eller langt sterkere regulering av kommersielle velferdsleverandører.
Det kan diskuteres om man overhodet bør si ja til å delta i et offentlig utvalg der selve premisset i mandatet er sterkt politisk og kontroversielt. NHO valgte å gjøre det, og resultatet er vel slik det måtte bli: En lang særmerknad. Fordelen er at NHO på denne måten kan bidra til å få frem viktige nyanser, fakta og argumenter.
Programlederen i Politisk kvarter har nok rett i at det blir debatt «utover dagen». Mange, inkludert Civita, vil også studere utredningens innhold og gi våre kommentarer.
Men utredningen vil neppe føre til at kommersielle velferdstjenester faktisk blir faset ut.
I realiteten er det nemlig bare SV og Rødt som mener at de bør utfases. Og kommer disse partiene i regjering, vil jeg ikke bli forundret om de endrer mening.
For det er rart med det: Når helsekøene er lange, er det kanskje bedre å ta i bruk kommersielle enn å la folk stå i kø. Når mange unge står utenfor arbeidslivet, er det kanskje bedre å ta i bruk private bedrifter som er langt flinkere til å inkludere de som står utenfor arbeidslivet, enn offentlig sektor er. Når det kommer en flyktningstrøm, er det som regel bedre å bruke private asylmottak enn å skape kaos. Og når folk velger private barnehager, fordi de holder høy kvalitet, så er det kanskje ikke så lurt å skrote dem. Og, det er kanskje dumt å kaste ut de private aktørene som driver barnevern, når det fører til krise i barnevernet, fordi de offentlige aktørene ikke greier å ivareta oppgaven selv.
Tilbudet fra de kommersielle aktørene er samlet sett lite, men svært viktig.
Utredningen ble i dag overlevert til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet – uten andre statsråder til stede enn Karianne Tung. Det er nok et tydelig signal om at andre statsråder ikke er så opptatt av å sole seg i glansen av denne utredningen. Hele mandatet strider jo mot det som nå er regjeringens nye politikk, nemlig å snakke pent om og ta i bruk alle gode krefter.