Hva er likeverd?
Likeverd er i juridisk forstand det samme som likhet. I kristen-humanistisk tenkning snakkes det ofte om menneskeverdet som en understrekning av at alle mennesker er like. Det vil si at uansett egenskaper, medfødte eller tilegnede, så er vi alle like verdige. Derav ordet likeverd.
Likeverd blir i dagligtalen ofte brukt for å understreke at likhet ikke står i noen nødvendig motsetning til mangfold. Tanken om likeverd er ikke at alle mennesker skal være like hverandre, men at vi skal være like verdige. I feministisk tankegang har dette blitt uttrykt i omsorgsfeminismen, hvor man ikke har vektlagt menn og kvinners likhet i egenskaper og uttrykk, men i større grad har vektlagt at kvinner og menn kan være forskjellige, og at likestilling handler om å akseptere og anerkjenne forskjeller og mangfold og dets likeverd. Ideen om likeverd er en utfordring med tanke på prioriteringer innenfor helse, men er også en idé som brukes i abortdebatten og i debatten om aktiv dødshjelp.
Likeverdstanken står ikke nødvendigvis i motsetning til ideer om at mennesker fra ulike kulturer kan ha ulike egenskaper, for eksempel at noen grupper kan ha større sannsynlighet for visse sykdommer osv., men den står i en nødvendig motsetning til rasistisk ideologi.
Artikkelen er sist oppdatert 9.2.22.