Forskning og politikk
Forskere kan ikke gi oss svaret på alt, og de befinner seg ikke i et normfritt rom. Dessuten er demokrati noe annet enn teknokrati. Politikerne må derfor til slutt avveie ulike hensyn – som for eksempel verdier som kan komme i strid med hverandre eller ufullstendig og motstridende kunnskap, skriver Kristin Clemet i DN.
Publisert: 11. november 2014
Av Kristin Clemet, leder i Civita
Rektor ved NHH, Frøystein Gjesdal, hevder i DN 7. oktober at jeg mener at vi vet nok om formuesskatten, at debatt om formuesskatten er unødvendig, og at forskere ikke trengs i debatten. Det jeg egentlig mener, er det motsatte: Vi vet ikke nok, mange sider ved formuesskattens virkninger er ikke godt nok belyst, og det er alltid fint at forskere deltar i samfunnsdebatten.
Men forskere kan ikke gi oss svaret på alt, og de befinner seg ikke i et normfritt rom. Også forskere har meninger og verdier og kommer med uttalelser som ikke er kunnskapsbasert. Dessuten er demokrati noe annet enn teknokrati. Politikerne må derfor til slutt avveie ulike hensyn – som for eksempel verdier som kan komme i strid med hverandre eller ufullstendig og motstridende kunnskap.
Innlegget er på trykk i Dagens Næringsliv 11.11.14.