Konspiratorisk om Macron
Reformen er viktig, men den kunne vært gjennomført bedre. Påstandene til Hwang er kritikk på autopilot.
Publisert: 27. mars 2023
Dag Flater Hwang skriver om Emmanuel Macron, og gjennomføringen av pensjonsreformen i Frankrike, i Klassekampen 24. mars. Her legges det frem en rekke kritikkverdige påstander, som dessverre kun er reproduserte talepunkter fra den franske venstresiden.
Ifølge Hwang er Macron autoritær for å ha brukt grunnlovsparagraf 49.3. Denne er brukt over 100 ganger siden den femte republikk ble dannet i 1958, og selv om dette ikke er en fullkommen måte å vedta lover på, så er det nå en gang slik det politiske systemet er innrettet. Sosialisten Michel Rocard, statsminister under François Mitterrand, brukte grunnlovsartikkelen desidert mest, 28 ganger på tre år.
Alle franske presidenter har benyttet seg av denne metoden, også presidenter som Hollande, som tidligere har vært kritisk til den. Å hevde at dette er noe nytt eller udemokratisk er kun historieløst.
Innlegget er videre uredelig og konspiratorisk. Skal vi tro Hwang tjener Macron andre krefter enn Frankrike, nemlig «USA, Nato og FN» i tillegg til et knippe «eliter». Presidenten skal også ha tuftet reformen på løgner og usannheter, men hvilke usannheter dette er blir ikke nærmere forklart av Hwang. Det er vanskelig å diskutere sakens kjerne når eplet ikke engang er å finne i innlegget.
At norske medier gjengir tall fra Frankrike, slik som den økende statsgjelden, den aldrende befolkningen og de skyhøye offentlige utgiftene, er uunngåelig. Dette er hovedsakelig et økonomisk spørsmål. Fransk pensjon utgjør 14 prosent av landets BNP, nest høyest i Europa, og neste dobbelt så mye som Norge.
Reformen er viktig, men den kunne vært gjennomført bedre. Påstandene til Hwang er kritikk på autopilot.
Innlegget er publisert i Klassekampen 25.3.2023.