Hva er privatistordningen?
Privatistordningen er en mulighet til å ta opp et fag. Når man er privatist kan man forbedre en karakter, ta generell eller spesiell studiekompetanse eller ta fag man ikke hadde på videregående.
Som privatist må man avlegge eksamen for å få faget godkjent. Det vil si at det er kun denne prøven som blir avgjørende for hvilken karakter man får i faget. Tar man et fag man allerede har hatt, erstatter den nye karakteren eventuell standpunkt- og eksamenskarakter, så lenge den er bedre enn den man hadde fra før.
Man kan ta opp fag mens man går på videregående. Noen velger å gjøre dette fordi man da får søke i førstegangskvoten til høyere utdanning. Det andre alternativet, og det vanligste, er å ta opp fagene etter videregående. Det skjer ofte gjennom en kommersiell aktør som for eksempel Sonans eller Bjørknes. Det er fylkeskommunene som har ansvar for å sette opp datoer, gjennomføre og sensurere privatisteksamener.
De fleste som melder seg opp til eksamen for å forbedre en karakter, er under 22 år. Kun to prosent bruker mer enn ett år på å forbedre sine resultater, viser tall fra SSB. SSB har også dokumentert at tre av fire privatister tar nye fag. Den siste fjerdedelen forbedrer fag som de har fra før, og består stort sett av elever med svake karakterer som 2 eller 3. Flertallet av dem som tar opp fag i dag ønsker å komme inn på studier som sykepleien, lærerutdanning eller IT-fag.
Teksten er sist oppdatert 8.2.2024.