Hva er fraværsgrensen?
Fraværsgrensen, også kjent som tiprosent-regelen, ble innført under Solberg-regjeringen under kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Regelen sier at elever som har mer enn ti prosent udokumentert fravær i ett fag, ikke får vurdering i faget. Altså kan elever være borte i ti prosent av tiden i et fag uten at det får noen konsekvenser. Dersom fraværet overskrider ti prosent av tiden, må det dokumenteres, for eksempel med legeerklæring, for at eleven skal kunne få vurdering i faget.
I tillegg får man fritak til obligatoriske timer når man skal ta førerkort, og time til andre helsetjenester. Om man er med i toppidrett eller er politisk aktiv, kan man også få godkjent fravær.
Målet med fraværsgrensen
Målet med fraværsgrensen var todelt. På kort sikt ville regjeringen redusere fraværet og øke nærværet på skolene. På lengre sikt var ønsket at fraværsgrensen skulle bidra til å redusere frafallet ved å stimulere til at en større andel elever fullfører og består videregående opplæring.
Fraværet ble redusert med nærmere 27 prosent etter at fraværsgrensen ble innført. Målet om å redusere fraværet og øke nærværet på skolene, ble derfor nådd. I senere tid har man pratet mer om hvordan man også kan forebygge frafallet i skolen, da veien til frafall har blitt noe kortere for enkelte elevgrupper som sliter på skolen.
Fjerningen av fraværsgrensen
Fraværsgrensen ble vedtatt fjernet av Arbeiderpartiets landsmøte i 2023. De har sagt at det vil komme et nytt forslag til fraværsreglement som skal være mindre rigid. Foreløpig vet man lite om hvordan dette regelverket vil se ut. Kunnskapsminister i Støre-regjeringen, Tonje Brenna, har vært svært tydelig på at det fraværsreglementet som de skal utrede og legge frem, fortsatt skal ha som formål at elever skal være på skolen.
Teksten er sist oppdatert 3.10.2023.