Hva er et prinsipp?
Et prinsipp er en grunnsetning eller grunnregel som man ikke bør eller kan bryte. Følgelig må øvrige regler og politiske forslag forholde seg underordnet til prinsippet.
I jussen har man flere eksempler på slike prinsipper, kanskje særlig i strafferetten. Skyldprinsippet, at man ikke kan straffes uten å være skyldig, er et eksempel. Kontradiksjonsprinsippet, at alle har rett til å imøtegå beskyldninger som rettes mot dem, er et annet. At ingen kan straffes uten lov og dom, er et tredje. Dette er grunnlovsnedfelte prinsipper og forutsetninger for et velfungerende liberalt demokrati.
I politisk forstand kan begrepet være mindre håndterbart, fordi ulike politiske partier og ideologier vil legge ulike prinsipper til grunn, og tillegge dem ulik vekt. Dessuten er det her like mye tale om idealer som om prinsipper. Høyresiden er gjerne mer opptatt av frihet enn venstresiden, mens venstresiden er mer opptatt av likhet enn høyresiden. Men dette er idealer og ikke prinsipper. I praksis er det få eksempler på at norske politikere har nedfelt prinsipper som skal gjelde uansett, og som ikke allerede er underlagt domstolsapparatet.
Artikkelen er sist oppdatert 2.10.18.