Norsk høyreside har mer til felles med Bernie Sanders enn Donald Trump
Flere har forsøkt å sette likhetstegn mellom Trump og Sanders. Den sammenligningen er dypt urettferdig. Eirik Løkke i Aftenposten.
Publisert: 13. februar 2016
Norsk høyreside har mer til felles med Bernie Sanders enn Donald Trump
Etter tirsdagens primærvalg i New Hampshire, er det ikke helt usannsynlig at høstens presidentvalg blir et oppgjør mellom Bernie Sanders og Donald Trump. I så fall bør norsk høyreside foretrekke Bernie Sanders.
Å sammenligne amerikansk og norsk politikk er ofte mer tåkeleggende enn oppklarende, og det kan derfor være utfordrende for borgerlig-liberale nordmenn å velge sine favoritter i USA. Dersom nominasjonskampen skulle ende opp med at republikanerne velger Donald Trump og demokratene Bernie Sanders, bør norsk høyreside utvilsomt foretrekke sistnevnte.
Flere har forsøkt å sette likhetstegn mellom Trump og Sanders, fordi begge hevdes å være populistiske politikere. Den sammenligningen er dypt urettferdig. Donald Trump fremstår gjennom sin syntese av lettvint politikk og fremmedfiendtlig retorikk som en klassisk høyrepopulist. Og selv om Trump har rett i at det er for mye politisk korrekthet i USA, brukes det av ham som en unnskyldning for å være ufin. Det er åpenbart underholdende å observere Trump i fri dressur, men nå er det også i ferd med å bli ganske farlig. Faktum er at dersom forretningsmannen skulle bli valgt til president, aner man ikke hvilken politikk han faktisk kommer til å føre, og langt mindre hvordan han har tenkt å få den gjennomført.
Bernie Sanders er, i motsetning til Trump, en politiker som først og fremst er opptatt av substans – og av å adressere reelle utfordringer. Riktignok har Vermont-senatoren venstrepopulistiske tendenser, som fremkommer blant annet gjennom hans utrettelige angrep på ”Wall Street”. Men Sanders har helt rett når han hevder at det politiske systemet er dysfunksjonelt, blant annet som følge av at særinteresser i uforholdsmessig stor grad får dominere i Washington D.C gjennom sine store pengebidrag. Jeg er usikker på om Sanders har rett i at man behøver en omfattende reform av valgkampsystemet. Det er vel så mye et spørsmål om politisk kultur. Men igjen kan man være enig eller uenig med Sanders: det tiltalende ved ham som kandidat, er at han adresserer reelle utfordringer. Trump er stort sett opptatt av å fortelle folk hvilken fantastisk person han er.
En borgerlig-liberal innvending mot Sanders, er at han omtaler seg selv som demokratisk sosialist, eller sosial demokrat. Men det er liten grunn til å overdrive betydningen av merkelappen. Dette fordi sosialist-beskrivelsen i stor grad skyldes hans prinsipielle syn på at helsetjenester bør være en rett for alle innbyggere, gjennom et såkalt ”single-payer”-system. Med andre ord ville de aller fleste borgerlig-liberale politikere i Europa (og Canada) blitt omtalt som ”sosialist” i USA. Også i spørsmål om sivile rettigheter samsvarer Sanders sine posisjoner ganske godt med borgerlig-liberale standpunkter, eksempelvis i spørsmålet om personvern.
For all del – det er åpenbart utfordrende sider ved Bernie Sanders politikk – han kaller ikke seg selv sosialist helt uten grunn. Det klart mest problematiske er uten tvil hans økonomiske politikk, som han hevder er etter inspirasjon fra de skandinaviske landene. Imidlertid virker han ikke helt å ha forstått hvorfor vi i Norden lykkes godt i den internasjonale økonomien. Den nordiske suksessen skyldes blant annet høy grad av økonomisk frihet og deltakelse i internasjonal handel. Sanders sine frihandelsstandpunkter er i så måte svært bekymringsfulle, og mer proteksjonisme er verken hva USA eller verden trenger. Sanders’ skatteplan er heller ikke noe som vekker begeistring, men nok engang er det i det minste velfunderte refleksjoner man kan vurdere på saklig grunnlag, i motsetning til Trumps evinnelige svada.
Et siste problem med Sanders, er at selv om han fører en prinsipiell og saklig valgkamp, er forslagene ikke alltid like godt fundert, og han mangler konkrete ideer på hvordan planene skal bli gjennomført. Dette har blitt behørig illustrert i debattene med Hillary Clinton. Sistnevnte besitter til gjengjeld politisk detaljkunnskap og erfaring som ingen av de andre kandidatene er i nærheten av å matche. Nettopp derfor bør Hillary Clinton bli USAs neste president. Men dersom man skulle tvinges til å velge mellom Sanders og Trump, bør høyresiden i Norge støtte førstnevnte.
Artikkelen var publisert i Aftenposten fredag 12. februar 2016.