Bård Larsen
Historiker
Bård Larsen er historiker i Civita. Han har skrevet en rekke artikler om temaer knyttet til ideologi, konflikt, politisk islam og totalitarisme. Bård har også skrevet bøkene «Storebror dreper! Om totalitarisme» (2008), «Idealistene – om venstresidens reise i det autoritære» (2011) og «Demokrati i trøbbel» (2019). Han har tidligere jobbet som historielærer i den videregående skolen, vært tilknyttet Holocaustsenteret og skrevet masteroppgave om folkemordet på armenerne.
Skrevet av Bård
Fest sikkerhetsbeltene!
Det eneste «positive» med Trumps valgseier er at vi slipper å se hva han ville fått mobben til å gjøre denne gangen.
USA
Alle veier fører til woke
Radikalisering og ekstremisme har en egen, selvforsterkende og forrående kraft. Det gjelder også i USA. Ansvaret ligger på det republikanske partiet som villig lar det skje.
DemokratiUSAPopulisme
Den instinktive fascisten Trump
Er Trump fascist, eller er han bare nesten en fascist? Det lover uansett ikke godt for det amerikanske demokratiet, for nesten er mer enn ille. Og må man egentlig være ideologisk skolert for å være fascist?
USAPopulismeNazisme og fascisme
Norge må gjøre mer for Ukraina
Ukrainske soldater kjemper under umenneskelige forhold. Norge har ressursene til å gi betydelig mer støtte.
Demokrati og rettigheterForsvar og sikkerhet
Kjetil B. Alstadheim: Alle tok feil – Om EU-landet Norge
I Kjetil B. Alstadheims nye bok om EU kommer nei-siden dårligst ut. Det er ikke så rart, siden han ønsker en ny EU-debatt.
Vi kan ikke faktasjekke oss ut av informasjonskrigen
Russerne opererer etter mottoet «all oppmerksomhet» er god oppmerksomhet. Derfor har faktasjekk bare begrenset nytteverdi. Men hva kan mediene selv gjøre for å motvirke fake news og alternative fakta?
Politikk og samfunnMedia
Publikasjoner fra Bård
(Anti)Antiwoke?
Hvordan har begrepet woke fått så stor oppmerksomhet? Er debatter om woke avsporinger fra det som virkelig burde bekymre oss? Les essay fra Bård Larsen om antiwoke og den amerikanskdominerte kulturkrigen.
Identitetspolitikk
Ikke godt ment – Om Rødt og holdningen til Ukraina
Rødts nei til å hjelpe ukrainerne kom ikke ut av ingenting. Og en omgjøring på landsmøtet i april løser ikke Rødts grunnleggende illiberale ideologi.
DemokratiUtenrikspolitikkNorsk politikkKommunisme
Valg i Ungarn – En folkeavstemning om demokrati
De siste ukene før valget i Ungarn har vært en nedtur for opposisjonen. Meningsmålingene viser at den taper terreng. I tillegg har Fidesz en betydelig fordel fordi Orbán gjennom en årrekke har endret valgsystemet til egen gunst. Det er altså ganske lite som tyder på et regjeringsskifte. Hva skjer i så fall med Ungarn og europeisk samarbeid?
Totalitære og autoritære regimerDemokrati og rettigheter
Pass på! Om liberalt demokrati og dets fiender
Når et demokrati går i stykker, skjer det imidlertid ikke med et brak. Det skjer fordi maktmennesker «i det stille» legger beslag på de institusjonene som i utgangspunktet skal sikre oss mot overgrep fra stat eller majoritet. Da gjelder det å passe på! Dette er en bok som kan leses av alle, men den er spesielt egnet for unge voksne.
DemokratiPopulismeDemokrati og rettigheter
Oppfatninger om det liberale demokratiet blant unge
Et velfungerende liberalt demokrati er helt avhengig av at det er begrensninger på hva flertallet kan bestemme. I et liberalt demokrati har befolkningen – og spesielt mindretallet – et spesielt vern. Alle individer har rettigheter, som ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og religionsfrihet, og det skal være likhet for loven. Dette er rettigheter som intet flertall kan sette til side.
DemokratiPolitikk og samfunnDemokrati og rettigheter
Storebror dreper – om totalitarisme
De verste forbrytelsene i menneskehetens historie ble begått i forrige århundre, av fantaster og idealister. Dette er historien om disse forbrytelsene og om forbrytelsenes forbrytere. Men hva er totalitarisme?
Totalitære og autoritære regimerNazisme og fascismeKommunisme
Kina – harmoni til en pris
I dette notatet drøfter historiker Bård Larsen forholdet mellom idealisme og realisme i utenrikspolitikk med forholdet til Kina som utgangspunkt.
Totalitære og autoritære regimerInternasjonaltMenneskerettigheter
Identitetspolitikk
I denne pamfletten drøfter Bård Larsen identitetspolitikkens utfordringer.
IdentitetspolitikkPolitikk og samfunnDemokrati og rettigheter