Hva med å se på offentlige kapasitetsutfordringer i et større bilde?
Det er lite bærekraftig å løse offentlige kapasitetsutfordringer ved å stadig kaste penger etter problemene.
Publisert: 24. mars 2023
Av Hege Moen, ansatt i NAV og Mathilde Fasting, Civita
Vi ser at regjeringens nye satsning med mer penger til fastlegene allerede har fått kritikk. Vi mener at det vitner om mangelfull innovativ tankegang, og at det er lite bærekraftig å løse offentlige kapasitetsutfordringer ved å stadig kaste penger etter problemene.
Kaveh Rashidi er medlem av ekspertutvalget for gjennomgang av allmennlegetjenesten. Han mener at satsningen vil gi minimal effekt og koste mye penger. I stedet er Rashidi bekymret for at pasienter som i dag står uten fastlege, heller ikke vil få det i framtiden. Han peker på at flere unge leger må begynne i jobb som fastlege, og at unødvendige arbeidsoppgaver må vekk fra fastlegekontoret.
Vi er helt enige i at man må kartlegge fastlegenes oppgaver og fjerne noen av de oppgavene som stjeler deres tid. Mange fastleger synes det er krevende å være portvokter for velferdssystemet og sitte med nøkkelen til offentlige ytelser for sin pasient. Rashidi bekrefter at fastlegene ønsker mer tid til pasientarbeid, men også tid til et familieliv etter jobb. Vi mener at en løsning kan være å se på en ny og forenklet velferdsmodell for NAV, fordi mange av arbeidsoppgavene fastlegene har er knyttet til avklaringer og vurderinger som gjelder NAVs velferdsordninger.
Hege Moen har utarbeidet et forslag til en ny struktur for NAVs velferdsordninger, som kan lette på det omfattende og kontinuerlige dokumentasjonskravet som stilles for å kvalifisere til dagens helseytelser. I tillegg kan man lette presset på behandlerapparatet, hvis en tar bort krav til behandling for uføretillegget i denne modellen.
Løsningen består av en kontantutbetaling i bunnen, en garantiinntekt, og oppå denne kan man bygge på med egeninntekt og noen behovsprøvde tillegg, som uføretrygd, med svært forenklet vilkårsvurdering. Det lanseres blant annet et sosialt uføretillegg for å unngå medikalisering av oppvekstvansker, og utfordringer med å bestå videregående utdanning. Garantiinntekt (GI) som kan utløses ved akutt pengebehov, men som også kan gi varig utbetaling så lenge behovet vedvarer, og vil ikke avkortes før de totale inntektene når en maksgrense.
En garantiinntekt i seg selv er tenkt til å være helsefremmende, og avverge henvendelser på fastlegekontoret. Modellen vil dessuten sikre inntekt, og skape ro for de som opplever psykiske påkjenninger av å leve med økonomisk usikkerhet, og som blir gående i lange arbeidsavklaringsforløp over tid. Legene kan da konsentrere seg om å behandle sine pasienter, framfor stadig å måtte dokumentere sykdom med behandlingsbehov for å imøtekomme kravene fra NAV.
Vi tror at offentlig sektor bør tenke nytt om bærekraft, og i stedet forsøke å løse samfunnsutfordringer på tvers av etatene. Da må man våge å utfordre dagens løsninger, ikke bare som Rashid skriver, kaste «penger ut av vinduet».
Innlegget er på trykk i VG 22.3.2023.