Agenda prøver å overbevise folket om at folket tar feil
Private innslag i eldreomsorgen er en styrke for velferdsstaten.
Publisert: 13. september 2023
Sist mandag kunne vi lese i VG at det er stor oppslutning om at private kommersielle aktører skal få drive sykehjem. Hele 56 prosent mener at private aktører bør kunne drive sykehjem, ifølge undersøkelsen som er utført av Respons Analyse.
Axel Fjeldavli, rådgiver i Tankesmien Agenda, reagerte negativt på dette i onsdagens VG. Ifølge Fjeldavli er det liten støtte i befolkningen for at private skal få lov til å bidra i den offentlig finansierte eldreomsorgen.
Som bevis på at VGs undersøkelse er feil, trekker Fjeldavli selektivt frem enkelte eksempler fra noen andre undersøkelser. Det vises blant annet til en undersøkelse gjennomført på oppdrag for Agenda, som viser at 32 prosent av befolkningen ønsker at andelen kommersielle i eldreomsorgen skal være høyere enn i dag.
Det Agenda ikke er opptatt av å trekke frem fra egen undersøkelse, som riktignok spør om befolkningen ønsker en større eller mindre andel privat kommersiell eldreomsorg, ikke utelukkende sykehjem, er at 54 prosent ønsker like mange eller flere kommersielle innslag i eldreomsorgen.
Ifølge Agendas egen undersøkelse er altså et betydelig flertall av befolkningen positiv til private innslag i eldreomsorgen.
En relativt ny Kantar-undersøkelse viser at det aldri har vært en så høy prosentandel av befolkningen (78 prosent) som mener det er greit at private helseaktører leverer offentlige finansierte helseog omsorgstjenester.
Ifølge VG, Kantar og Agenda selv er altså befolkningen uenige med venstresiden og Agenda, som tross alt ønsker en langt mindre andel private kommersielle aktører i eldreomsorgen enn i dag.
Forskjellige undersøkelser gir ulike resultater. Dette skyldes trolig blant annet at spørsmålene er stilt på forskjellige måter. Noen spørsmål kan være formulert mer ladet enn andre, noen spørsmål har flere bakenforliggende faktorer enn andre og så videre.
Mens Agenda trekker selektivt på enkelte undersøkelser, fremstår dog den store trenden som åpenbar. Etter en rekke avsløringer i den offentlige eldreomsorgen, her kan nevnes Brennpunkt-dokumentaren Omsorg bak lukkede dører og skandalene ved Ullern helsehus, har svært mange fått øyne opp for at private innslag i eldreomsorgen ikke er et problem – men en styrke.
De aller fleste er nemlig opptatt av kvaliteten og tilgjengeligheten på tjenestene – ikke hvem som driver tjenestene. Det blir større mangfold når noe av eldreomsorgen er privat drevet. Dynamikken som oppstår med flere aktører gir trolig bedre kvalitet for innbyggerne, bedre vilkår for pasientsikkerhet og forbedringsarbeid.
Private aktører kan ha ulike kvalitets- og bemanningssystemer og ulike rutiner. Private aktører har ofte fokus på ledelse, gode fagenheter, smart organisering og god tilgang på ressurser og personell.
Gjennom dynamikken som oppstår ved en viss konkurranse, får flere aktører, også de offentlige, mer motivasjon til å gjøre ting litt bedre og litt annerledes.
Flere hoder tenker som kjent bedre enn ett.
Teksten er på trykk i VG 11.9.2023.