EU og EØS

Alternativer til et EØS uten Island

Hva våre partnere på Efta-siden i EØS gjør, er av betydning for Norge.

Publisert: 13. januar 2025

Av Per Christiansen, jurist i Civita.

Hjörtur J. Gudmundsson har kommentert mitt innlegg i DN 3. januar om den nye islandske regjerings plan for en folkeavstemning om å søke EU-medlemskap («De forteller oss islendinger at Norge skal bli med i EU»). Han viser til at det ikke er mye som tyder på at Island er på vei inn i EU. Overskriften på innlegget, om at en islandsk EU-avstemning får konsekvenser for Norge, var ikke heldig. Av teksten er det likevel klart at en slik avstemning bare kan få konsekvenser for Norge.

Blir Liechtenstein og Norge alene på Efta-siden i EØS, kan EØS ikke videreføres uendret. Jeg spekulerte i mitt innlegg på hvilke alternativer som da kan tenkes. Ingen av dem synes umiddelbart gode.

EØS-avtalen regnes som en vesentlig avtale for Norge. Hva våre partnere på Efta-siden i EØS gjør, er av betydning for Norge. Det er stortingsvalg i år, og det synes da rimelig å peke på muligheten for at EØS-avtalen kan bli truet i neste stortingsperiode.

Islandske velgere får anledning til å stemme, senest i 2027, om Island skal sende en EU-søknad. Fører dette etter hvert til et islandsk EU-medlemskap, er det lett å se at spørsmålet om et norsk EU-medlemskap kommer opp. Situasjonen tilsier vel at refleksjon for neste stortingsperiode kan være nyttig.

Mitt innlegg var ikke en spådom om at islandske velgere vil støtte en EU-søknad, bare om at dette er en mulighet. Skulle velgerne i en folkeavstemning avvise en islandsk EU-søknad, vil EØS-avtalen kunne videreføres – inntil andre hendelser vil kreve endringer i avtalen.

Teksten er publisert i Dagens Næringsliv 11.1.2025.