Oppløftende fra LO og Bjurstrøm
Det er fint at Holdenutvalgets grundige arbeid med skift- og turnusproblematikken nå blir tatt frem fra skuffen. Det vesentlige er at arbeid i helgen er en del av den ordinære turnusen for alle som arbeider i virksomheter som må foregå døgnkontinuerlig, skriver Mathilde Fasting om LO og Bjustrøms uttalelser om helgejobbing.
Publisert: 15. oktober 2011
Av Mathilde Fasting, prosjektleder i Civita
Da Arbeidslivsmeldingen ble lansert i slutten av august, påpekte jeg det tette forholdet mellom LO og Regjeringen som en av forklaringene på den manglende viljen til å ta arbeidstidsproblemene og manglende fleksibilitet i helsesektoren på alvor. I et innlegg 9.9. etterlyste arbeidsminister Hanne Bjurstrøm dokumentasjon for påstanden om manglende fleksibilitet. Det fikk hun i mitt svarinnlegg 20.9.
Denne helgen har Fagforbundets Jan Davidsen og LOs nestleder Gerd Kristiansen tatt poenget. Helgejobbing må være en del av den vanlige turnusen i helse- og omsorgssektoren. Kristiansen gikk til og med så langt i Dagsrevyen 11.10. at hun innrømmet at arbeidstidsreduksjonen i 1987 var en medvirkende årsak til at deltidsarbeid i helsesektoren økte kraftig. ”Vi valgte å bruke kompensasjonen til å opprette deltidsstillinger, slik at vi heltidsarbeidende kunne jobbe hver tredje helg,” sa hun.
Når LO først er på glid, kommer gledelig nok også Bjurstrøm på banen og forklarer hvordan deltidsproblematikken kan løses ved at de fast ansatte jobber to – fem helger mer i året. Allerede i 2004 påpekte Frischsenteret det samme, og i 2008 fastslo Holdenutvalget (NOU 2008:17) følgende:: ”Tiltak som ikke griper inn i helgeproblematikken, kan bare i begrenset grad bidra til å redusere uønsket deltid.”
Det er fint at Holdenutvalgets grundige arbeid med skift- og turnusproblematikken nå blir tatt frem fra skuffen. Om det er to – fem helger som er det riktige anslaget, vil variere fra arbeidsplass til arbeidsplass. Det vesentlige er at arbeid i helgen er en del av den ordinære turnusen for alle som arbeider i virksomheter som må foregå døgnkontinuerlig.
At LO nå får med Bjurstrøm, er oppløftende og viktig. Nå mangler det bare at Sykepleierforbundets leder Lisbeth Normann blir med på laget. Hun vil ikke at sykepleierne skal arbeide mer enn hver tredje helg, men mener samtidig at mange ufaglærte deltidsarbeidere er en trussel for pasientsikkerheten. Jeg håper at hun tar oppfordringen fra Bjurstrøm og ser nøye gjennom alle de gode forslagene som forskningen har kommer med når det gjelder god organisering av arbeidstiden i helse- og omsorgssektoren.
Spørsmålet om en fornuftig organisering av arbeidstiden i velferdssektoren er et viktig spørsmål for partene i arbeidslivet. Men det er også et viktig spørsmål for alle andre, siden det dreier seg om velferdssamfunnets fremtid.