Gunstige arbeidsforhold
Sandes utfall mot skrivebordsarbeidere skal jeg forbigå uten nærmere kommentarer. Sikkerhetsargumentet bør imidlertid kommenteres. Torstein Ulserød svarer leder i fagforeningen Industri Energi, Leif Sande, i Stavanger Aftenblad.
Publisert: 11. juni 2016
Leder i fagforeningen Industri Energi, Leif Sande, kommenterer i Aftenbladet 3. juni min kronikk om arbeidstidsordningene på norsk sokkel (Aftenbladet 30.5.).
Særdeles gunstige arbeidsvilkårSandes utfall mot skrivebordsarbeidere skal jeg forbigå uten nærmere kommentarer. Sikkerhetsargumentet bør imidlertid kommenteres. Men først skal jeg gi Sande rett i følgende: Det er riktig at det ikke er rotasjonsordningen i seg selv som er kostnadsdrivende. Det er naturligvis ingenting i veien for å jobbe deltid, som er det man i realiteten gjør med 2-4-ordningen på norsk sokkel (årstimetallet er kun 1460 timer), forutsatt at dette gjenspeiles i lønnen. Men det er ikke tilfellet. Norsk petroleumsnæring har høyest lønnsnivå av samtlige næringsområder i Norge. Det er kombinasjonen av lav arbeidstid og høy lønn, først og fremst for ikke-akademisk arbeidskraft, som er kostnadsdrivende. Vi kan bare slå fast at man på norsk sokkel har særdeles gunstige arbeidsvilkår, nærmest uansett hva man sammenlikner med, selv om Sande mener det dreier seg om en «svært tøff arbeidsordning».
Uforsvarlig?Så er spørsmålet om dette opplegget er nødvendig for å ivareta sikkerheten. Hvis det var slik at man med dagens rotasjonsordning opererer helt på grensen av det forsvarlige, slik Sande forsøker å skape inntrykk av, er det jo underlig at den utstrakte bruken av overtidsarbeid ser ut til å være noe fagforeningene lever godt med, kanskje fordi dette gir solide overtidstillegg (på toppen av den allerede høye lønnen). Det er også vanskelig å forstå at det som anses som forvarlig sikkerhetsmessig sett i skipsfarten, nemlig en 2-2-ordning, ikke skulle være forsvarlig på sokkelen. Hvis det er relevante forskjeller her som tilsier ulike ordninger for å ivareta sikkerheten, krever det en konkret begrunnelse. Det har vi ikke fått.
Innlegget var publisert i Stavanger Aftenblad fredag 10. juni 2016.