Arbeidstid: Nyanser til Folkestad
Det er viktig at partene anerkjenner borgernes legitime interesse av innsyn og debatt om hva som er avtalt og om hvordan arbeidsmiljøloven fungerer. Gode arbeidstidsavtaler er en forutsetning for at politiet, helse- og omsorgssektoren og skolen skal kunne løse sine oppgaver på en best mulig måte, skriver Mathilde Fasting i Dagbladet.
Publisert: 14. januar 2014
Av Mathilde Fasting, prosjektleder i Civita.
Jeg har skrevet en rapport for Civita om hvordan arbeidstidsavtalene for store yrkesgrupper i offentlig sektor er utformet. Målet med rapporten er å vise hva som er avtalt mellom ulike parter i arbeidslivet, hvordan avtalene virker og hvordan lovgivningen virker inn.
Anders Folkestad antyder at jeg ikke aksepterer at arbeidstid er bygget på lov og avtaler mellom partene i arbeidslivet (Dagbladet 9.1.).
Det gjør jeg selvsagt, men det er også viktig at partene anerkjenner borgernes legitime interesse av innsyn og debatt om hva som er avtalt og om hvordan arbeidsmiljøloven fungerer. Gode arbeidstidsavtaler er en forutsetning for at politiet, helse- og omsorgssektoren og skolen skal kunne løse sine oppgaver på en best mulig måte.
Folkestad har rett i at man i store deler av arbeidslivet bygger på tillit mellom arbeidsgivere og arbeidstakere. Men det er ikke vanlig at bruken av arbeidstida er detaljregulert i komplekse avtaler. Det vanlige er at arbeidstidas ramme defineres, og at tilliten er et resultat av god ledelse og arbeidets natur. Enklere arbeidstidsavtaler betyr altså ikke mindre tillit – det kan bety mer.
Folkestad er også opptatt av potensiell detaljstyring fra rektors side, dersom rektor får styringsretten over større deler av lærernes arbeidstid. Men kan det ikke også være helt motsatt? I dag har mange rektorer for liten tid til å lede, fordi de har for mange administrative oppgaver.
Dersom arbeidstidsavtalene blir enklere, kan det frigjøre tid til god ledelse, og god ledelse er viktig, både for et godt arbeidsmiljø og gode skoler.
Innlegget er på trykk i Dagbladet 14.1.14.
Se også:
Arbeidstidsavtaler i offentlig sektor
Denne rapporten har til hensikt å vise hvordan arbeidstidsavtalene for sentrale arbeidstakergrupper i offentlig sektor fungerer, hva som er utfordringene og hva som kan gjøres for å få til en bedre utnyttelse av arbeidskraften. Arbeidstavtalene som gjennomgås gjelder for lærere, politiet og helse- og omsorgsarbeidere.
Last ned og les rapporten her: Arbeidstidsavtaler