Nr. 11 2015: Thomas Piketty – ett år etter
Den virkelig store endringen gjennom det tjuende århundre var fremveksten av en eiendomsbesittende middelklasse, skriver Piketty i sin bok. Utfordringen fremover nå må være å videreutvikle og utvide dette eierskapet, heller enn å bare forsøke å legge begrensninger på formuer og inntekter blant de aller rikeste.
Publisert: 3. juni 2015
Av Marius Doksheim, fagsjef i Civita
Det er omtrent ett år siden debatten om Thomas Pikettys bok Capital in the Twenty-First Century, og dennes beskrivelse av ulikhetsutviklingen, startet for alvor i Norge.
Det kan nå være interessant å se hvor debatten blant forskerne nå står. I dette notatet presenterer vi noen av forskningsbidragene som har kommet.
Den virkelig store endringen gjennom det tjuende århundre var fremveksten av en eiendomsbesittende middelklasse, skriver Piketty i sin bok. Det har nok større betydning for hans egen analyse enn han selv var klar over. Utfordringen fremover må være å videreutvikle og utvide dette eierskapet, heller enn å bare forsøke å legge begrensninger på formuer og inntekter blant de aller rikeste. Ulikhetsdebatten også må dreie seg om eierskap til bolig og eiendom, og derfor ser vi på noen mulige retninger for videre søken etter løsninger for å hindre for store ulikheter og spre velstand.