Det syke kjønn
Høyt sykefravær blant kvinner er en større trussel mot likestillingen enn graviditet og mammapermisjon, skriver Mathilde Fasting på Minervanett.no.
Publisert: 31. oktober 2014
Av Mathilde Fasting, prosjektleder i Civita.
Høyt sykefravær blant kvinner er en større trussel mot likestillingen enn graviditet og mammapermisjon.
Nå har debatten om kvinner og sykefravær rast i flere uker. Debatten er forutsigbar. Det blir fort personlig og vanskelig å debattere, og også forskerne er uenige. Når alle andre forklaringer er lagt på bordet, gjenstår et tabu: kvinners holdninger til sykefravær. Kvinner bør ta det alvorlig. Dersom det fester seg en forestilling om at kvinner er mye sykmeldt, vil det kunne straffe seg i yrkeslivet – med dårligere karriereutvikling og lavere lønn.
Mange forskningsprosjekter forsøker å forklare årsaker til sykefravær og hvordan det har utviklet seg. I denne forskningen tilbakevises flere årsaker som ofte er nevnt i debattene, blant annet at kvinner i helse- og omsorgsyrker har så tung arbeidsbelastning at de oftere blir syke. Kvinner i alle yrkesgrupper og posisjoner er mer sykmeldt enn menn.
Etter Debatten på NRK, har ulike forskere meldt seg på i media. Her oppsummerer deltaker i Debatten og sykefraværsforsker Arnstein Mykletun hvordan han opplever at debatten har vært.
Ikke kvinnenes ansvar?
Solveig Osborg Ose hevder at kjønnsforskjellene i sykefraværet er naturlig, gitt biologiske, kulturelle og arbeidsmarkedsforskjeller mellom menn og kvinner. Hun skriver i DN 21.10 at: ”De siste ukene har vi vært vitne til en innholdsløs og lite fruktbar debatt om kvinners holdninger, rollepress, flinke piker, forfengelighet og svekket arbeidsmoral.” Hun mener at vi skal slutte å plage kvinner, fordi hun mener tallene viser at det ikke har skjedd noen dramatiske endringer i statistikkene.
Ebba Wergeland mener til og med at sykefraværet helst burde vært høyere, og det er i alle fall ikke kvinnenes skyld at de er syke. Hun mener hovedforklaringen skyldes det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, og at kvinner arbeider i lavt betalte, tungt belastende yrker.
Gjennomgangstonen fra disse forskerne og mange av debattantene som har skrevet innlegg i media og deltatt på sosiale medier er at dette ikke er kvinnenes skyld – at det ikke er kvinnenes ansvar at de har høyt sykefravær.
Lege Anders Danielsen Lie skriver i et innlegg i Aftenposten om fastlegenes møte med pasienter som vil sykemeldes. Det blir som pasienten vil, av og til begrunnet med at pasienten ønsker en pause. Psykolog Marius Lindseth skriver i Aftenposten 25.10 at det er personlighetsforskjeller mellom menn og kvinner som gjør at kvinner oftere er sykmeldt. Det er sosialt akseptabelt at kvinner skal ta vare på seg selv, på egen og på barnas helse, og dermed oftere kunne sykmelde seg hvis det butter. Begge innleggene peker på holdninger til sykdom og sykmelding. Hvorfor holdningene er i endring, og hvordan de eventuelt henger sammen med sykefravær er interessant å få vite mer om.
Uforutsigbart fravær
Men sykefravær er kostbart, og når kvinner er borte, må andre ta merbelastningen på jobb. Derfor er det ikke greit at sykefraværet for kvinner øker. Det burde oppta kvinner at sykefraværet stiger. Arbeidsgivere aksepterer sykefravær, men om det står mellom en mann og en kvinne, vil høyt sykefravær blant kvinner påvirke ansettelsesbeslutningen. Sykefravær er dessuten mye mer uforutsigbart enn foreldrepermisjon. Derfor bidrar høyt sykefravær blant kvinner til mindre likestilling.
Menns holdninger til omsorgsarbeid påvirker vi politisk gjennom fedrekvoten. Målet er mer likestilling ved at far skal være mer hjemme og delta i omsorgsoppgaver. Når det gjelder forventninger til menn om å være hjemme med barn, er vi ikke redde for å snakke om gode og dårlige holdninger, heller ikke forske på om menns holdninger endrer seg slik man ønsker.
Det er ikke tilfelle med kvinner og holdninger til sykefravær. Det er ikke uten grunn at Ose, Wergeland og alle innleggene som går til angrep på dem som hevder holdninger har noe med saken å gjøre får mange «likes» i sosiale medier.
Jeg håper at forskere våger å stille de riktige spørsmålene og gjennomføre forskning som bringer oss videre i å forstå hvorfor kvinners sykefravær er høyere enn menns. Når det er på plass, kan vi diskutere hva vi kan gjøre. Fortsetter vi å la det ligge, vil menn ha sterkere kort i arbeidslivet.
Innlegget er publisert på Minervanett.no 31.10.2014