Bedre grunner til å slå sammen lokalvalg og stortingsvalg
Eirik Løkke svarer på Adresseavisens lederartikkel.
Publisert: 22. september 2023
Adresseavisen har på lederplass (tirsdag 12. sep.) helt rett når de skriver at det finnes gode grunner til å avholde lokalvalg og stortingsvalg separat. Den viktigste grunnen er å sikre at lokale saker får oppmerksomhet.
Årsaken til at jeg, i et Civita-notat, har argumentert for felles valgdag for lokal- og stortingsvalg, er at fordelene ved en slik ordning er større enn ulempene.
For det første er det all grunn til å tro at valgdeltakelsen vil øke. I motsetning til hva som hevdes i lederen, er det god grunn til å tro at flere av dem som vanligvis ikke stemmer ved lokalvalg, vil benytte stemmeretten hvis lokalvalget avholdes samtidig med stortingsvalget. Det er liten grunn til å tro at Norge skiller seg vesentlig fra Sverige på dette området.
Det betyr ikke at felles valgdag er en universal løsning for å få alle til å stemme, og selvsagt bør partiene (for dette er i hovedsak en partipolitisk oppgave) arbeide hardere for å nå ulike velgergrupper.
Enda viktigere enn økt valgdeltagelse er måten valg påvirker partienes adferd og den offentlige debatten. Å avholde valg oftere, innebærer naturligvis flere valgkamper, hvilket igjen gjør partiene mer sensitive for meningsmålinger. Det innebærer at rommet for å diskutere vanskeligere saker begrenses.
Adresseavisen har helt rett i at norske partier evner å finne kompromisser på tvers av politiske skillelinjer. I så måte er det liten grunn til å hevde at dagens valgordning er dysfunksjonell.
Faktumet er at det norske demokratiet er blant de mest velfungerende liberale demokratier i verden. Den observasjonen bør ikke hindre oss i å forbedre det norske demokratiet, og ved å avholde valg litt sjeldnere blir rommet for langsiktig politikk litt større. Det tror jeg det norske demokratiet er bedre tjent med på sikt.
Innlegget er publisert i Adresseavisen 20.9.2023.