Bøker, rapporter og notater
BØker
Se merFrihet etc.
Denne boken handler om betydningen av frihet i menneskets liv. Tekstene er hentet fra podkastserien «Civita-foredraget», og det tematiske mangfoldet i boken er stort. I tekstene diskuteres blant annet frihet, ansvar, makt, ondskap, toleranse, tillit, livsmening, lykke, rettferdighet, fattigdom, penger, sannhet, frykt og håp.
IdeerPolitisk filosofi
Kristendemokrati
Boken Kristendemokrati består av en rekke tekster av sentrale tenkere innenfor den kristendemokratiske tradisjonen.
IdeerKristendemokrati
Pass på! Om liberalt demokrati og dets fiender
Når et demokrati går i stykker, skjer det imidlertid ikke med et brak. Det skjer fordi maktmennesker «i det stille» legger beslag på de institusjonene som i utgangspunktet skal sikre oss mot overgrep fra stat eller majoritet. Da gjelder det å passe på! Dette er en bok som kan leses av alle, men den er spesielt egnet for unge voksne.
DemokratiPopulismeDemokrati og rettigheter
Rapporter
Se merStoltenberg-utvalget om global helse
De siste 25 årene har Norge bidratt til å etablere flere initiativer og organisasjoner som har medført betydelige framgang i global helse. Dette blir i dag utfordret. Hvordan kan Norge igjen bidra til bedre global helse frem mot 2050?
Bistand og utvikling
Sløsing i Oslo kommune
Omfanget av sløsing, dårlig styring og svikt i både små og store saker gir grunnlag for å antyde at det er styringsproblemer på systemnivå i Oslo.
Økonomisk politikkNorsk politikk
Bedrifter i front
Med prosjektet «Bedrifter i front» ønsker vi å vise at næringslivet ofte er de som går foran når det gjelder å løse viktige utfordringer. Eksemplene i denne rapporten viser alle det samme: Verden endres ikke til det bedre av seg selv, og næringslivet har et ansvar for å ta aktive og modige valg. Heldigvis har vi bedrifter som går i front.
NæringslivØkonomi og velferd
Notater
Se merHva bidrar til utvikling?
Hvordan kan handel, migrasjon, investeringer og pengeoverføringer bidra til utvikling og vekst? Hva kan Norge gjøre for å redusere fattigdom, utover å bidra med ren bistand?
Bistand og utviklingHandelMigrasjon
Nedvekst er en trussel for klima, grønn omstilling, frihet og demokrati
Nedvekst er ikke en realistiske løsning på klimautfordringene vi nå står overfor. Det er grønn vekst som bør være veien fremover for å forene miljøhensyn med økonomisk utvikling.
Økonomisk politikkKlima og miljø
Nullskatteytere flest er ikke rike
Tall fra Finansdepartementet viser at de fleste nullskatteyterne i Norge er pensjonerte kvinner med lav inntekt og personlig formue under bunnfradraget for formuesskatten. Myten om velstående nullskatteytere stemmer derfor ikke.
Skatt og avgifter
Gir nivåvalg i skolen gode resultater?
Nivåinndeling i skolen er omstridt, men forskningen viser i stor grad positive resultater. Dette notatet ser på om nivåinndeling i den norske skolen er et godt pedagogisk verktøy eller ikke.
SkolepolitikkUtdanning og forskning
Er vi på vei mot verdenskrig?
Våre politiske ledere har et ansvar for å bidra til å minske sjansen for verdenskrig. Hvis Russland, Kina og Iran vinner, vil de negative konsekvensene være uoverskuelige for Norge og for verden.
UtenrikspolitikkInternasjonaltForsvar og sikkerhet
Bør vi gi mer bistand til Verdensbanken?
Dette notatet drøfter hvorvidt bistand via Verdensbanken er effektivt, og anbefaler å gi mer av Norges bistand som kjernestøtte til Verdensbankens utviklingsfond (IDA).
Bistand og utviklingØkonomi og velferd
Norge har et problem med innovativt entreprenørskap
Norge har havnet bakpå i utviklingen av innovativ og lønnsom gründervirksomhet, i sterk kontrast til vår nabo Sverige. Hvorfor er det slik?
Innovasjon og entreprenørskap
En varslet boligkrise
Dette notatet drøfter problemene i dagens boligmarked og hva som kan bidra til å løse problemet, sett fra et ungt perspektiv.
Boligpolitikk
Euroen og Norge
I en økonomi som gradvis må omstilles og bli mindre oljeavhengig, vil argumentene for valutakursstabilitet fremstå stadig sterkere. Da er eurosamarbeidet det eneste reelle alternativet.
Økonomisk politikkPengepolitikkEU og EØS
Hva er globale fellesgoder i bistanden?
Den tradisjonelle bistanden blir stadig utvannet til fordel for globale utfordringer som klimaendringer og pandemier. Hvordan skal utviklingspolitikken ta innover seg denne utviklingen? Og bør bistandsbudsjettet deles opp i to?
Bistand og utviklingGlobalisering
Ungdom bør jobbe mer
Hvorfor er det stadig færre unge som har en sommerjobb? Hva kan vi gjøre for å endre dette og gi flere ungdommer tidlig arbeidserfaring? Dette notatet foreslår 16 tiltak.
ArbeidslivArbeid og sysselsetting
Oppgavedeling i norsk helsetjeneste: Tid for å tenke nytt?
6 av 10 sykepleiere rapporterer at de må utføre oppgaver som annet personell burde utført. Helsepersonellkommisjonen sier at vi må tenke nytt om hvordan vi organiserer helsetjenesten vår. Hvordan får vi det til og hva må gjøres?
VelferdsstatenVelferdstjenester
Private helseforsikringer – uunngåelig i den norske velferdsmodellen
Over 800 000 mennesker har privat helseforsikring i Norge. Noen mener at slike private forsikringer er en trussel mot velferdsstaten. Men er de det? Eller finnes det noen positive effekter av at stadig flere tegner privat helseforsikring?
Velferdsstaten
Kan offentlige anskaffelser bidra til innovasjon?
Hvordan kan offentlige anskaffelser bidra til innovasjon? Dette notatet forklarer hva innovasjon er, hvordan det hindres i offentlige anskaffelser og hvordan dette kan løses.
Innovasjon og entreprenørskapOffentlige utgifter
Naturvern: Beslutningssystemet og samordning av interesser
Manglende vern av naturen i Norge har fått økt oppmerksomhet. Vil Støre-regjeringens varslede tiltak stramme opp miljøpolitikken? Dette notatet ser på ansvarsfordelingen mellom lokalt selvstyre og staten i dagens miljøpolitikk.
Klima og miljø
Hvem vinner Europaparlamentsvalget? – Om høyrepopulistene i Europa
Europaparlamentsvalget i juni kan resultere i et mer fragmentert og høyredreid EU. Blir dette et skjebnevalg for det europeiske samholdet?
Demokrati og rettigheter
Exit-skatten
Vil de nye reglene for exit-skatt stoppe utflyttingen fra Norge? Vil forslaget fremme verdiskaping og sikre likebehandling? Eller bidrar det kun til uforutsigbarhet i det norske skattesystemet og politisk risiko for fremtidige investeringer i Norge?
Økonomi og velferdSkatt og avgifter
Hva ønsket Hamas å oppnå med 7. oktober-massakren?
Dette notatet har som mål å identifisere og diskutere de viktigste målsetningene som Hamas hadde med sitt angrep på Israel 7. oktober 2023.
Internasjonalt
Offentlig-privat samarbeid: Nøkkelen til en bærekraftig helsesektor?
Den offentlige helsesektoren går en krevende tid i møte, med store kapasitetsutfordringer og dårlig økonomi. Vil mer offentlig og privat samarbeid hindre et todelt helsesystem? Kan det være nøkkelen til en bærekraftig norsk helsesektor?
Velferdsstatens bærekraft
Thomas Pikettys bok Capital in the Twenty-First Century–10 år senere
Thomas Pikettys bok fikk enorm oppmerksomhet og endret den offentlige debatten om ulikhet. Debatten er nå, 10 år senere, mer nyansert. Hvorfor har Piketty blitt mindre sentral i forståelsen av ulikhetsutviklingen?
Økonomi og velferdUlikhet
(Anti)Antiwoke?
Hvordan har begrepet woke fått så stor oppmerksomhet? Er debatter om woke avsporinger fra det som virkelig burde bekymre oss? Les essay fra Bård Larsen om antiwoke og den amerikanskdominerte kulturkrigen.
Identitetspolitikk
Det indiske valget – Er India på vei bort fra sin demokratiske tradisjon?
Kan statsminister Modis autokratiske tendenser bli et problem? Er demokratiet i fare? Og hva skjer med Indias voksende økonomi?
DemokratiInternasjonaltDemokrati og rettigheter
Den blå ungdomsbølgen
De unge stemmer blått, en trend som har blitt sterkere de siste årene. Hvordan kan vi forstå den blå bølgen i Norge og Europa?
IdeerDemokratiPolitikk og samfunn
Mikrobrikkekrigen
Mikrobrikken er viktig for Norge og Vesten og Kina har blitt en rival. Notatet ser på kampen om den digitale utviklingen, en ideologisk kamp der Vesten kriger med Kina for å holde på den teknologiske ledelsen.
Internasjonalt
Hvilke konsekvenser får 7. oktober?
Dette notatet ser på noen sannsynlige internasjonale politiske konsekvenser i Midtøsten av angrepet på Israel 7. oktober 2023.
InternasjonaltDemokrati og rettigheter
Det lukkede samfunn og dets profeter – Om anti-liberale strømninger i vanskelige tider
Historien har fortsatt ingen ende og fremtiden er fortsatt åpen. Men profeter med forføreriske spådommer om fremtiden undergraver stadig vekk grunnlaget for et fritt og åpent samfunn.
IdeerLiberalismePolitikk og samfunn
Hvorfor bør Norge søke medlemskap i EU?
Norge deltar ikke i de politiske beslutningsprosessene i EU hvor alle lover og regler blir bestemt, vi bare tilpasser oss endringene. Er det en akseptabel situasjon for Norge, eller er vi bedre tjent med et medlemskap i EU, som også gir politisk innflytelse?
Demokrati og rettigheterEU og EØS
Oppmykning av regimet for arbeidstidsbestemmelser i helsevesenet
Hvordan kan vi benytte den eksisterende arbeidsstyrken i helsevesenet på en bedre måte? Det ligger et stort potensial i å endre turnus- og arbeidstidsbestemmelser.
Økonomi og velferdVelferdstjenester
Hva sier forskningen om norske friskoler?
Dette notatet ser på påstandene og uenighetene i den norske friskoledebatten basert på norsk og internasjonal forskning.
Skolepolitikk
Hva er effektiv bistand?
Hvordan kan 50 milliarder norske bistandsmidler gi størst effekt?
Dette notatet forklarer hva effektiv bistand er og hvordan vi kan oppnå en mer effektiv bruk av norske bistandsmidler.
Bistand og utviklingØkonomi og velferd
Anti-politikk på norsk
Hva mener egentlig Industri- og næringspartiet? Er partiet bare en motreaksjon på den utviklingen samfunnet går i? I dette notatet får du en analyse av Industri- og næringspartiet og nye strømninger i norsk politikk.
Norsk politikkPolitikk og samfunn
Bistand vi vet virker
Hvilken bistand virker? Hva er de mest effektive bistandstiltakene? Hvordan oppnår vi mest mulig med norske bistandsmidler? Dette notatet presenterer tiltakene som gir best resultater og hjelper flest mennesker.
Bistand og utviklingØkonomi og velferd
Oppvask i opptakssystemet
Kunstig høye karaktersnitt og unge som sitter hjemme og samler på alderspoeng. Dette er realiteten bak dagens opptakssystem til høyere utdanning. Hva bør vi gjøre for å endre på dette? Avskaffe alle tilleggspoeng?
Høyere utdanningUtdanning og forskning
En ny og bedre kommunereform
Det er fortsatt behov for å endre den norske kommunestrukturen. Hvordan rustes kommunene best for å møte utfordringene? Og trenger vi fylkeskommunene i Norge? Dette notatet presenterer konkrete anbefalinger om hva som burde gjøres med kommunestrukturen.
ReformerØkonomi og velferd
Har det statlige byråkratiet vokst?
Har noen av de ulike regjeringene klart å kutte noe i det statlige byråkratiet? Dette notatet ser på utviklingen av det statlige byråkratiet de siste årene.
Politikk og samfunn
Kan kortere skoleferier redusere sosiale forskjeller?
Dette notatet ser på hvilke gevinster en kortere sommerferie kan ha for norske elevers læringsutbytte.
Skolepolitikk
Den neste globaliseringen – Et veikart for revitalisering av multilateral frihandel
Er revitalisert frihandel og reform av WTO mulig? Ja, hevder Lars Peder Nordbakken i dette notatet, som foreslår et veikart for reform.
HandelGlobalisering
Bergens tilbakegang
Hvorfor vokser Bergen saktere enn de andre norske storbyene? Og hva betyr dette politisk?
Politikk og samfunn
Valgdeltakelse i Norge – hva er godt nok?
Burde alle med stemmerett alltid stemme? Og er valgdeltakelsen i Norge så lav som mange skal
ha det til? Demokratier trenger deltakelse, men som dette notatet viser, er det også andre former enn valgdeltakelsen som er viktige. Disse trenger det norske demokratiet mer av.
Institusjoner og forvaltningDemokrati og rettigheter
Eldrereform
Bør ikke flere få lov til å bo på sykehjem, hvis de ønsker det? Kan vi få på plass en eldrereform, der eldreomsorgen bygges ut etter mønster fra det 20 år gamle barneforliket?
Økonomi og velferdVelferdstjenester
Eierbeskatningen i 2023
Eierbeskatningen i Norge har aldri vært høyere enn den er i 2023. Dette notatet gir en kort oversikt over provenyene for eierbeskatningen i 2023.
FormuesskattSkatt og avgifter
Er EU et regionalt alternativ til en multilateral verdensorden for handel og investeringer?
Hvilken rolle vil EU-samarbeidet og EØS-avtalen kunne spille i en verden med økt spenning og større konkurranse? Dette notatet ser på dagens handelsavtaler og hvilke utfordringer EU står overfor fremover.
HandelGlobaliseringEU og EØS
Fravær og frafall i skolen
Dette notatet ser nærmere på hvor og hvordan fraværsgrensen har fungert, og hva som vil være fremtiden for dagens fraværsgrense.
Skolepolitikk
BRICS-landene: Resten mot Vesten?
En verden hvor BRICS får en lederrolle vil være en verden hvor Kina og Russland får større spillerom og hvor demokrati vil møte enda dårligere levekår globalt. Hvis vi mener alvor med å forsvare demokrati og menneskerettigheter, bør BRICS motarbeides, mens interne motsetninger og svakheter innenfor BRICS-samarbeidet bør framheves og utnyttes.
InternasjonaltTotalitære og autoritære regimerInternasjonale institusjonerPolitikk og samfunn
Stavangers eksperiment: Er gratis kollektivtransport veien å gå?
I dette notatet ser vi nærmere på norske og internasjonale erfaringer med gratis kollektivtransport, og hva det kan fortelle oss om effektiviteten av tiltaket med gratis kollektivtransport i Stavanger.
Politikk og samfunnOffentlige utgifter
De private aktørenes rolle på de velferdsområdene som avkommersialiseringsutvalget skal se på
Dette notatet er en gjennomgang av de private (særlig kommersielle) aktørenes rolle på de velferdsområdene som Avkommersialiseringsutvalget spesielt skal se på.
Private i velferden
Kunstig intelligens: Hva er noen av de politiske konsekvensene?
Hva er kunstig intelligens? Hvordan vil teknologienpåvirke det norske samfunnet? Les nytt notat på vår nettside.
Demokrati og rettigheter
Alle valg på samme dag? – Om stortingsvalg og lokalvalg
Bør vi ha en felles dag for lokalvalg og stortingsvalg? Og dermed kun valg hver fjerde år?
Demokrati og rettigheter
Norge kan bli verdens frieste økonomi – hvis vi lar oss inspirere av våre nordiske naboer
Dersom Norge levde opp til beste praksis i Norden, ville det styrket konkurransen i norsk økonomi, redusert omfanget av subsidier og statlig eierskap, økt produktiviteten og lønningene, og gitt lavere offentlige utgifter og et lavere skattenivå.
Økonomi og velferd
Politi og demokrati: Om rolleblanding og maktmisbruk i en av Norges mest betrodde institusjoner
Dette notatet ser nærmere på hvordan politiets maktutøvelse kan komme i konflikt med demokratiet og rettsstaten, med utgangspunkt i Rolleforståelsesutvalgets rapport.
Demokrati og rettigheter
Hvordan vil ungdommen løse klimakrisen?
Dette notatet presenter ungdomspartienes ønsker og løsninger på de mest sentrale problemstillingene i norsk klima- og miljøpolitikk.
Norsk politikkKlima og miljø
En liberal samfunnskontrakt
Dette notatet forsøker å forklare hva begrepet samfunnskontrakt betyr og hvilke kriterier som ligger til grunn for en liberal samfunnskontrakt.
IdeerPolitikk og samfunn
Sino-russiske interesser i Arktis: Implikasjoner for Norge og NATO
Hva slags markedsmuligheter finnes i Arktis? Hva betyr dette for Kina og Russlands interesser og motiver? Hva betyr et NATO-omringet Arktis for Russland og verdenssikkerheten? Og hva betyr alt dette for Norge?
Utenrikspolitikk
Frakobling fra Kina – Hva burde vi gjøre?
Er det mulig for vestlige land å gjøre seg uavhengige av Kina? Dette notatet vil se nærmere på hva en frakobling fra Kina vil innebære for Vesten.
HandelGlobalisering
Høringsinnspill til skatteutvalget
Dette notatet er et høringsinnspill til skatteutvalgets rapport. Skattene totalt sett må ned, og formuesskatt på næringskapital må fjernes. Høy eierbeskatning ødelegger for fremtidig norsk eierskap, næringsutvikling og verdiskaping.
FormuesskattSkatt og avgifter
Priser har en avgjørende rolle i økonomien
Dette notatet forklarer prisenes rolle i et marked, hva som bestemmer prisene, og hvilke konsekvenser inngrep som makspriser, prissubsidier og prissoner kan ha.
Pengepolitikk
«Stemmer teller, men ressurser avgjør»? Om finansieringen av politiske partier i Norge
Hvordan finansieres de norske partiene? Spiller det noen rolle hvem som får mest? Er det på tide å innføre maksgrenser på pengebidrag til partiene?
Økonomisk politikkPolitikk og samfunn
Ledere i Forsvaret hemmer kulturendringen
Nye tiltak for å endre kulturen i Forsvaret har ikke effekt så lenge ledere med dårlige holdninger får være en del av organisasjonen.
Demokrati og rettigheterForsvar og sikkerhet
Tiltak for flere barnefødsler
Hva er grunnen til de fallende fruktbarhetstallene i Norge? Hvilke tiltak kan settes inn for å motvirke nedgangen og eventuelt snu tallene?
Velferdsstaten
Hva truer det liberale demokratiet?
Det liberale demokratiet er under press utenfra og innenfra. Dette notatet peker på noen trusler og hvordan de kan motstås.
Demokrati og rettigheter
Økte egenandeler hos legen
Fastlegene og fastlegetjenestene står overfor mange utfordringer fremover. Vi må tenke nytt og annerledes om finansiering av helse- og omsorgstjenester i Norge.
Dette notatet foreslår høyere egenandeler som én av flere løsninger på utfordringene fastlegene har i dag.
VelferdsstatenVelferdstjenester
«Vi er i holdningsbransjen, ikke underholdningsbransjen» – Om norske politikere og underholdning
Må dagens politikere være med i underholdningsprogrammer for å lykkes? Hva har denne utviklingen å si for politikken og demokratiet?
Norsk politikkPolitikk og samfunn
Arbeidsinkludering: Tiltak for flere i arbeid
Dette notatet ser nærmere på utviklingen i det norske arbeidslivet, og hvilke tiltak som kan føre til et mer inkluderende arbeidsliv.
ArbeidslivArbeid og sysselsetting
Opprøret i Iran – Den islamske republikken er et ideologisk okkupasjonsregime
Hvordan har khomeinismen medvirket til situasjonen i
Iran i dag? Kan vi håpe på et fremtidig demokratisk Iran?
Totalitære og autoritære regimerDemokrati og rettigheter
Clash of Civilizations 30 år etter
The Clash of Civilizations er en omfattende og krevende bok. Den fortjener å bli diskutert og kritisert. Den fortjener at man fortsetter å utlede forskningsspørsmål fra den. Og den fortjener utvilsomt status som klassiker i studiet av internasjonal politikk.
IdeerInternasjonalt
Ikke godt ment – Om Rødt og holdningen til Ukraina
Rødts nei til å hjelpe ukrainerne kom ikke ut av ingenting. Og en omgjøring på landsmøtet i april løser ikke Rødts grunnleggende illiberale ideologi.
DemokratiUtenrikspolitikkNorsk politikkKommunisme
Norsk lovgivning om assistert befruktning, surrogati og fosterdiagnostikk sammenlignet med andre europeiske land
Når norske politikere skal ta stilling til liberaliseringer innen medisinsk bioteknologi, kan det være lurt å ha innsikt i hva som er praksis i andre europeiske land. I dette notatet sammenlignes norsk lovgivning med lovgivningen i europeiske land på noen sentrale saker.
Bioteknologi og etikkMenneskerettigheter
Tiltak for et levende næringsliv i norske kommuner
Norge er helt avhengig av et levende næringsliv som bidrar til økt verdiskaping. Kan vi forvente at kommuner skaper vilkår for vekst, hvis staten ikke legger opp til at de kan gjøre det?
NæringslivNæringspolitikk
Det beste barnevernet er offentlig og privat
Hva skyldes problemene? Hvordan er samspillet mellom statlige, kommunale og private aktører i dag? Og hva vil de private aktørenes rolle være i fremtidens barnevern?Dette notatet ser nærmere på barnevernet.
VelferdsstatenPrivate i velferden
Miljøpartiet De Grønne: Fra ultimatum til kompromiss?
Dette notatet ser nærmere på hvilke implikasjoner omstillingen til MDG, med sakseierskap på flere områder enn klima og miljø, kan ha for partiets velgermobilisering de neste årene.
Norsk politikkKlima og miljø
Sportsvasking
En mye omtalt strategi de siste årene er sportsvasking, der stater bruker idrett som et instrument for å dekke over menneskerettighetsbrudd eller andre kritiske forhold. Dette notatet ser nærmere på sportsvasking med fokus på investeringer i internasjonal fotball.
DemokratiMenneskerettigheterTotalitære og autoritære regimer
Beskatningen av norske eiere har økt kraftig
Dagens regjering står for den største skjerpningen i skatt på næringskapital fra ett år til et annet noen gang. Dette notatet presenterer fakta om skattlegging på norsk privat eierskap i 2022.
FormuesskattØkonomi og velferdSelskapsskattSkatt og avgifter
Hva hindrer unge stemmer i å ta del i samfunnsdebatten?
Unge blir stadig mer bevisste på utfordringene de kan møte ved å bruke stemmen sin i offentligheten. Hetsen og de hatefulle ytringene skremmer ungdommer og unge voksne fra å delta i debatten.
Politikk og samfunnYtringsfrihet
Rekordhøye kraftutbytter etter rekordhøye kraftpriser?
Høye kraftpriser har skapt politisk debatt om Norges energipolitikk og kraftsystem. Kommer de høye kraftprisene oss alle til gode? Eller stemmer ikke dette? Les nytt notat av Mats Kirkebirkeland om kraftutbytter og kraftpriser.
Offentlig eierskap
Kredittrasjonering og utlånsregulering – er det snart på tide å slippe til flere i boligmarkedet?
Utlånsforskriften som ble innført i 2015 skal vurderes på nytt høsten 2022. Er det snart er på tide å gjennomføre lettelser eller avvikle reguleringen i lys av dagens økonomiske bilde?
BoligpolitikkØkonomi og velferd
Ecology and Freedom – Outlines of a Liberal Climate Policy
Will we manage the rapid transition to climate neutrality and at the same time preserve the achievements of liberal modernity?
Klima og miljø
All avkastning går til skatt – Realavkastning og skatt for norsk eierskap i statsbudsjettet for 2023
Regjeringens forslag til statsbudsjett vil føre til at all realavkastning vil gå til å betale skatt. Det vil ikke gi rom for verken levekostnader eller investeringer i norskeide bedrifter.
FormuesskattØkonomi og velferdSelskapsskatt
What we know, and don’t know, about the new geopolitical and geoeconomic order
If ever an era confirmed why it is both right and important to be a classical liberal – or at the very least to understand and learn from classical liberalism – it is the time we are living through right now.
IdeerLiberalismeInternasjonaltPolitikk og samfunn
En ungdomsskole som tar hensyn til kjønnsforskjeller
Kjønnsforskjellene øker idet elevene går fra barneskolen til ungdomsskolen. Dette notatet presenterer innspill og tiltak til den kommende ungdomsskolereformen.
SkolepolitikkUtdanning og forskning
Skattebidrag og utbytte fra ulike eiergrupper
Dette notatet har som mål å styrke faktagrunnlaget i debatten om norsk privat eierskap og betaling av skatt. I notatet presenteres nytt empirisk materiale over bedriftsdata fra 2016.
FormuesskattSelskapsskatt
Privat eierskaps betydning for arbeidsplasser
Dette notatet ser på betydningen privat eierskap har for sysselsetting og verdiskaping i Norge, og presenterer nytt empirisk materiale utarbeidet av BI.
FormuesskattNæringslivArbeid og sysselsetting
Trenger vi fylkeskommunen?
Kan oppgavene som i dag hviler på fylkeskommunen heller utføres av større kommuner? Er fylkeskommunen derfor overflødig?
Institusjoner og forvaltningDemokrati og rettigheter
Europas energikrise
Europas avhengighet av russisk gass skal reduseres så raskt som mulig, men det vil kreve en betydelig og kostbar omstilling. Dette notatet, skrevet av Jon Nicolaisen, ser nærmere på dette med utgangspunkt i det europeiske gassmarkedet.
Økonomi og velferdKlima og miljøEU og EØS
Sivilsamfunnets plass i velferdsstaten
Sivilsamfunnet kan bli avgjørende i møte med eldrebølgen og pressede statsfinanser. Dette notatet ser på de ideelle organisasjonenes rolle på velferdsfeltet gjennom historien, og hvordan sivilsamfunnet i større grad kan ta del i å løse dagens utfordringer.
VelferdsstatenSivilsamfunnetVelferdstjenester
Inflasjon, renter og økonomisk politikk
Dette notatet ser på utsiktene for inflasjon og renter i verden og i Norge de nærmeste årene, på risikobildet og den økonomiske politikken frem mot 2025.
Økonomisk politikkØkonomi og velferd