Debatt på tomgang
Kristin Clemet svarer Stein Østre om Lars Roar Langslet.
Publisert: 29. desember 2016
I Klassekampen 21. desember svarer Stein Østre på mitt innlegg om Lars Roar Langslets syn på markedsøkonomien (13. desember). I mitt opprinnelige innlegg var jeg kritisk til Rune Slagstads påstand om at Langslet «stod fremmed overfor det Høyre som gjennom de siste tiår så sterkt vektla en økonomisk liberalistisk ideologi med en ganske ensidig vekt på markedsstyring og individuell valgfrihet»
Stein Østre fortsetter på mange måter i Slagstads spor og bringer dessverre ikke diskusjonen videre. Østre skriver at dagens Høyre har neoliberalistiske tendenser, og at det står i motsetning til etterkrigstidens konservatisme med «sosial markedsøkonomi, jamfør Adenauer og Erhard, det vil si et opplegg der en regulert markedsøkonomi kunne kombineres med en moderne velferdsstat».
Denne motsetningen faller på sin egen urimelighet. De offentlige utgiftene overstiger i dag 50 prosent av BNP. Det er nettopp ideen om en sosial markedsøkonomi som har fått gjennomslag i Norge i de siste 30 årene. Adenauer og Erhard var for en regulert markedsøkonomi, men på en effektiv måte med fri etablering og fri prisdannelse. Det ga grobunn for det velkjente tyske Wirtschaftswunder, som ga Vest-Tyskland større vekst og dermed mer til velferd, enn det man klarte å få til i den mer detaljregulerte norske økonomien etter andre verdenskrig.
På slutten av 1970-tallet stagnerte den norske økonomien, og først med Willochs regjering i 1981, der Langslet var statsråd, ble Norge reformert og liberalisert i en retning som lignet mer på den frie, sosiale markedsøkonomien. Høyresidens ideer fikk også gjennomslag langt inn i Arbeiderpartiet, som ikke reverserte noen av høyresidens reformer da partiet kom i posisjon.
Det handlet om en politisk bred erkjennelse av hvor betydningsfull en fri, men regulert markedsøkonomi er for velferd og trygge arbeidsplasser.
Innlegget er på trykk i Klassekampen 28.12.16.