Død mann styrer
I Nord-Korea er persondyrkelsen så komplett at landets grunnlegger Kim Il Sung, som døde i 1994, er president til evig tid. Mandag ble hans 101-årsdag feiret, skriver Bård Larsen på Minervanett.no.
Publisert: 17. april 2013
Av Bård Larsen, historiker i Civita
I Nord-Korea er persondyrkelsen så komplett at landets grunnlegger Kim Il Sung, som døde i 1994, er president til evig tid. Mandag ble hans 101-årsdag feiret.
En død mann er altså statsoverhode i Nord-Korea. Christopher Hitchens kalte treffende landet for et nekrokrati.
Nord-Koreas landsfader Kim Il Sung ble født den dagen Titanic sank. Sønnen, Kim Jong Il – hvis man skal stole på nordkoreanske medier, og det skal man nok ikke – dunket inn fem hole in ones i sin aller første runde på golfbanen. Slike anekdoter inngår i alminnelige forstillinger om Nord-Korea som verdens mest surrealistiske og paranoide nasjon – ingen over og ingen ved siden. Det er umulig å la være å le. Det vet alle som har sett parodiene av Kim Jong Il på MAD-TV. Eller fjesboksiden ”looking at things”.
En av de virkelig fornøyelige historiene om Kim Jong Il er fra hans dager som ”kronprins” under pappa Kim Il Sung. Kim Jong var en stor filmfantast. Et av hans store forbilder var den sørkoreanske regissøren Shin Sang-Ok, som var kommet på kant med sitt eget lands militærstyre. Kim på sin side var mektig lei sitt eget statlige filmselskap, som bare produserte middelmådigheter. Løsningen måtte være å invitere Ok til Nord-Korea mente Kim, og kom med et sjenerøst tilbud – som ble avslått.
Et nei ble imidlertid ikke oppfattet som et nei – og Ok fikk en sekk med kloroform trædd over hodet. Dermed hadde Kim importert det fremste filmtalentet på den koreanske halvøya. Noen måneder senere fulgte kona, Choin Eun Hee, Sør-Koreas største skuespillerinne, samme vei.
Shin Sang-Oks opphold i Nord-Korea ble ambivalent. Han nøt stor respekt og tjente mye penger, men han var avskåret fra å reise. Det behaget Kim å ha ham i nærheten på sine banketter. Under en av de mer utagerende sådanne, hvor halvnakne kvinner og fulle menn ustanselig skrålet sanger og kvad til Den Store Leder, tok Kim ham til side og sa: ”Mr. Shin! Alt dette er bare juks! Det er bare bedrag!”
Den mest berømte filmen fra Shins tid i Nord-Korea, er en juche-marxistisk propagandautgave av … Godzilla – en film så elendig at Shin og kona fikk ekstra motivasjon til å hoppe av i Wien i 1986.
Alt dette til tross: A joke is a very serious thing, sa Winston Churchill i sin tid. Tragedien ligger som en vond nerve i Nord Koreas historie.
Les hele artikkelen på Minervanett.no her!