Donald Trump og arven etter 6. januar
Det er ingen grunn til å legge skjul på at USA om kort tid får en president uten demokratisk sinnelag i Det ovale kontor.
Publisert: 8. januar 2025
Et av de viktigste kjennetegnene ved et demokrati er fredelig skifte av makt. Det er et prinsipp som har blitt etterlevd av amerikanske presidenter fra George Washington til Barack Obama. «Gode tapere» er simpelthen fundamentalt i et demokrati; det er vanskelig å tenke seg et demokrati uten.
Nettopp derfor er det viktig å minnes angrepet på demokratiet den 6. januar 2021, da Donald Trump samlet sine tilhengere i sentrum av Washington D.C. og fikk dem til å marsjere mot Kongressen for å stoppe et fredelig skifte av president. I en tirade av løgner hevdet Trump at valget var rigget, uten fnugg av bevis. Likefullt ble konspirasjonsteorien om «the big steal» en lakmustest for republikanernes lojalitet; å fortelle sannheten medførte status som persona non grata. Derfor omfavnet de fleste i det republikanske partiet løgnen. Liz Cheney, valgte sannheten, og ble persona non grata i partiet.
Vi skal heller ikke glemme at Trump også i 2024 mente at valget var rigget. Selv på valgdagen hevdet han (og Elon Musk) at det foregikk «utstrakt valgjuks» i Pennsylvania. Etter at Trump vant delstaten, forsvant beskyldningene om «utstrakt valgjuks», men oppførselen var nok et eklatant eksempel på Trumps autoritære oppførsel. For hva hadde skjedd, dersom Kamala Harris hadde vunnet valget med samme margin som Trump vant? Er det noen som tror han ville innrømmet valgnederlaget?
Med tanke på hendelsene 6. januar 2021 hadde det ikke vært usannsynlig med politisk vold. Særlig fordi Trump fôret sine tilhengere med spinnville konspirasjoner om valgjuks, samtidig som han på valgmøtene oppfordret til politisk vold. Det er mye man kan kritisere Kamala Harris for, både politisk og måten hun gjennomførte valgkampanjen på. Men få tvilte på hennes demokratiske sinnelag, og at hun derfor kom til å akseptere resultatet. Faktum er at vi i dag har ett amerikansk parti som aksepterer utfallet av valg – og ett parti som ikke gjør det.
Donald Trump har omtalt 6. januar som en dag «fylt av kjærlighet» og lovet å benåde dem som deltok i stormingen (han har senere sagt at han «bare vil vurdere det»), fordi de, ifølge Trump, er å anse som «gisler». Et flertall av amerikanske velgere har nå valgt ham til president, og han vil dermed bli innsatt 20. januar. Men det er ingen grunn til å legge skjul på at vi om kort tid får en president uten demokratisk sinnelag i det ovale kontor. Det kommer til å bli en utfordring for USA – og for resten av verden.
Teksten er publisert i Aftenposten 6.1.2025.