Trump er fremdeles en trussel mot demokratiet i USA
Trump er blitt stadig mer ekstrem. Det er lite som tilsier at attentatet vil moderere ham.
Publisert: 18. juli 2024
Attentatet på Donald Trump var et angrep på folkestyret og bør fordømmes av alle. Politisk vold er en trussel mot det liberale demokratiet, og derfor var det viktig at attentatmannen ikke lyktes.
Vi kommer til å få vite mer om attentatpersonen og hans bakgrunn og mulige motiver i dagene som kommer. I de kommende dagene vil vi også se om Trump lever opp til ønsket om mer samhold. Jeg har mine tvil, for Trumps historie og adferd i forkant av attentatet gjør at han fremdeles representerer en trussel mot demokratiet.
Ufølsomt og upassende?
Noen vil sikkert innvende at en slik påstand, rett etter et attentat, både er ufølsom og upassende. Og at det er feil fokus. Men Trump er blitt stadig mer ekstrem, og det er lite som tilsier at attentatforsøket vil moderere ham. For å sitere (skrevet før attentatet) Anne Applebaum i The Atlantic: «The former president is not tacking to the center, and he is not trying to appear less confrontational. On the contrary, almost every day he sounds more extreme, more unhinged, and more dangerous».
Ekstrem adferd må ikke normaliseres. En slik normalisering er veien til ufrihet, for å bruke Timothy Snyders boktittel. Det er grunnen til at jeg, selv etter et attentatforsøk, mener at det er viktig å minne om Trumps modus operandi. Han har, helt siden han annonserte sitt kandidatur som president i juni 2015, demonstrert at han mangler et demokratisk sinnelag. USAs tidligere president lyver mye, og han har en særegen evne til å spre spinnville konspirasjonsteorier.
Ingen fremtid i partiet
Det verste er Trumps oppførsel i etterkant av valget i 2020, da han nektet å akseptere nederlaget. Trump bidrar, tvert om, til å undergrave folkestyret gjennom å spre konspirasjonen om at det var han som var den egentlige vinneren.
Trump har til dags dato ikke innrømmet nederlaget. Spørsmålet om hvem som vant valget i 2020, er blitt en slags lakmustest for lojalitet til Trump: Snakker man sant om valget i 2020, har man ingen fremtid i partiet. Det var det Liz Cheney opplevde, da hun valgte å fortelle sannheten og ble straffet for det.
Løgn, derimot, belønnes, ettersom det er et uttrykk for lojalitet til Trump. Valget i 2020 var blant de mest rettferdige valg i USAs historie. Chris Krebs, ansvarlig for sikkerheten rundt valget, uttalte at valget var et av de sikreste valgene i USAs historie. Krebs, som var registrert republikaner og utnevnt av Trump, fikk sparken av Trump via Twitter. Samtidig organiserte Trump et stort folkemøte i Washington D.C. 6. januar 2021, der han oppfordret folk til å marsjere mot Kongressen for å stoppe «tyveriet».
Vi husker alle hvordan det endte.
Benådes?
Det er simpelthen vanskelig å overdrive Trumps autoritære tilbøyeligheter. Trump omtaler 6. januar som «en stor dag», og de som stormet Kongressen som «patrioter» og «gisler», som han vurderer å benåde dersom han vinner valget i november.
For all del: Trump har varslet en mykere tone og at han nå vil samle nasjonen. Han melder sågar at har skrevet om talen sin for å dempe retorikken. Jeg har mine tvil. Men lite vil glede meg mer enn å ta feil.
I alle tilfeller vil landsmøtet denne uken vise et mer samlet republikansk parti. Trump vil bli fremstilt som en frelser. Bildet som viser Trump med knyttet neve etter attentatet, passer perfekt inn i kampanjens fortelling om valgkampen: en sterk mann med energi og fightervilje til å bringe USA tilbake til fordums storhet, mot en svak og alderssvekket Biden uten evne til å styre USA.
Og dessverre er ikke Trump-kampanjens fortelling om Biden helt feil. TV-debatten mellom de to 27. juni var en politisk katastrofe for Biden. Den bekreftet velgernes verste bekymringer: Dagens president er for preget av sin høye alder for en ny fireårsperiode.
Og selv om Biden har hatt noen taktiske seire gjennom vellykkede opptredener i offentligheten siden, især valgkampmøtet på fredag, så endrer det ikke Biden-kampanjens store strategiske utfordring. Et overveldende flertall av velgerne mener Biden er for gammel. Det er et inntrykk som er svært vanskelig å endre.
Riktignok får Biden hjelp av at medieoppmerksomheten nå igjen rettes mot Trump, men det er lenge til november, og det er en hard valgkamp som gjenstår. I så måte har jeg store problemer med å se at Biden kan vinne. Jo da, han slipper søkelyset på egen alder og helse i noen dager, men problemet forsvinner ikke.
La meg på nytt understreke at det vil glede meg dersom jeg tar feil av Trump; at han virkelig demper retorikken og på troverdig vis maner til samhold. For dersom jeg har rett og han henfaller til sedvanlig Trump-stil, har demokratiet noen tøffe år foran seg.
Teksten er publisert i Aftenposten 16.7.2024.