Hva er fraværsgrensen?
Fraværsgrensen, også kjent som tiprosent-regelen, ble innført under Solberg-regjeringen under kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Regelen sier at elever som har mer enn ti prosent udokumentert fravær i ett fag, ikke får vurdering i faget. Altså kan elever være borte i ti prosent av tiden i et fag uten at det får noen konsekvenser. Dersom fraværet overskrider ti prosent av tiden, må det dokumenteres, for eksempel med legeerklæring, for at eleven skal kunne få vurdering i faget.
I tillegg får man fritak til obligatoriske timer når man skal ta førerkort, og time til andre helsetjenester. Om man er med i toppidrett eller er politisk aktiv, kan man også få godkjent fravær.
Målet med fraværsgrensen
Målet med fraværsgrensen var todelt. På kort sikt ville regjeringen redusere fraværet og øke nærværet på skolene. På lengre sikt var ønsket at fraværsgrensen skulle bidra til å redusere frafallet ved å stimulere til at en større andel elever fullfører og består videregående opplæring.
Fraværet ble redusert med nærmere 27 prosent etter at fraværsgrensen ble innført. Målet om å redusere fraværet og øke nærværet på skolene, ble derfor nådd. I senere tid har man pratet mer om hvordan man også kan forebygge frafallet i skolen, da veien til frafall har blitt noe kortere for enkelte elevgrupper som sliter på skolen.
Den nye fraværsgrensen
Utdanningsdirektoratet la på senhøsten 2023 frem et forslag om at alt fravær skulle telle som fravær, uavhengig av årsak, og at grensen skulle settes til 15 prosent. Dette møtte dog sterk motstand, fordi det ville innebære store problemer for eksempel for kronisk syke elever, eller elever som er engasjert i politikk eller toppidrett.
I løpet av våren 2024 ble det gjennomført en høringsrunde i forbindelse med utformingen av ny fraværsgrense. Utdanningsdirektoratet har etter denne runden konkludert med at man bør utforme en egenmeldingsordning med kvote for helsefravær og en øvre grense for fravær som kan unntas.
Begrunnelsen for ønsket om et «makstak», er at noen elever kan ha mulighet til å betale for legetimer som dokumenterer fravær, mens andre ikke vil ha denne muligheten.
Utdanningsdirektoratet mener også at det bør utredes om oppfølgingssamtaler skal reguleres gjennom forskriften til opplæringsloven. Dette for å sikre at elever som står i fare for å falle fra, følges opp og får den støtten de trenger for å fullføre videregående skole.
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun har sagt at nye fraværsregler antakelig trer i kraft høsten 2025. Det ligger an til at disse vil se nok så like ut som dagens reglement, med unntak av kanskje en egenmeldingsordning og en pålagt oppfølgingssamtale.
Teksten er sist oppdatert 4.10.2024.