Hva er FN?
De forente nasjoner (FN) er den direkte etterfølgeren av Folkeforbundet, som ble opprettet i 1919, men som ikke maktet å oppfylle sin viktigste misjon: å sikre fred mellom nasjoner. Folkeforbundet maktet ikke å forhindre at andre verdenskrig brøt ut. Derfor kom dens etterfølger, FN, til i 1945. FN skulle i likhet med Folkeforbundet sikre fred mellom nasjoner, globalt samarbeid og menneskerettigheter. FN har i dag 193 medlemsland og ledes av en generalsekretær.
Hva er Sikkerhetsrådet?
Sikkerhetsrådet omtales ofte som FNs viktigste organ, fordi rådets primæroppgave er å vurdere trusler mot verdensfreden. Rådet har i henhold til folkeretten myndighet til å godkjenne legitim bruk av makt mot selvstendige nasjoner. Sikkerhetsrådet består av 15 medlemmer, hvorav fem er faste (USA, Kina, Russland, Frankrike og Storbritannia).
De fem faste rådsmedlemmene har i tillegg til vanlige stemmer også vetorett som setter dem i stand til å blokkere vedtak. Landene fikk fast medlemskap på grunn av sin posisjon etter andre verdenskrig. Disse landenes dominerende posisjon innenfor verdensorganisasjonen kom også til å prege utformingen av Sikkerhetsrådets mandat og arbeidsform. Det faktum at både USA og Sovjetunionen (nå Russland) hadde vetorett under den kalde krigen, gjorde i praksis rådet handlingslammet frem til Berlinmurens fall i 1989.
Ved ulike anledninger har tanker om å reformere Sikkerhetsrådet blitt foreslått, men siden vetomaktene har sterke egeninteresser av å bevare status quo, har det vist seg svært vanskelig å få til endringer.
Menneskerettigheter
Et av FNs viktigste bidrag var generalforsamlingens vedtak av erklæringen om menneskerettigheter i 1948. Erklæringen er ikke juridisk bindende i seg selv, men dannet grunnlag for ulike konvensjoner om menneskerettigheter. Disse konvensjonene har senere blitt ratifisert av flesteparten av medlemslandene. FN har helt fra opprettelsen hatt en sentral posisjon i norsk offentlighet, og Norge har vært medlem fra starten av. Norge har hatt plass i Sikkerhetsrådet i fem perioder. Nordmannen Trygve Lie var organisasjonens første generalsekretær.
Den internasjonale domstolen i Haag er det øverste juridiske organ i FN, og er den eneste internasjonale domstolen som dømmer i folkerettssaker. Domstolen består av 15 dommere. De velges etter mønster av valget til Sikkerhetsrådet, i den hensikt å sikre at alle verdensdeler er representert i dommerkorpset.
Artikkelen er sist oppdatert 16.3.21.