Unngå de skråsikre
Er det radikale ideer som er opphav for skråsikkerhet? Eller er det personligheten som skaper radikale meninger, spør Bård Larsen i VG.
Publisert: 25. september 2020
Uttrykket polarisering brukes titt og ofte, men fremstilles ofte feilaktig. For eksempel i kommentarer i avisen der det advares mot polarisering mens kritikken egentlig er rettet mot utglidning på enten den ene eller den andre siden av det politiske spekteret. Gjerne utledet av egne verdier.
Dette er ikke beskrivelser av polarisering, men av radikalisering. Solopolarisering er en selvmotsigelse. Det gir dessuten liten mening ikke å ta i betraktning at polarisering drives av radikale på bekostning av det måteholdne sentrum.
Lingvisten Noam Chomsky, som definitivt hører til på den amerikanske venstresiden, har sagt at utagerende «antifascistisk» aktivisme er en gavepakke til Trump. Altså at radikale kaosryttere opptrer som nyttige idioter i den høyredrevne kulturkrigen gjennom å vise frem antirasismen og antikapitalismens «sanne» ansikt slik mer eller mindre radikale på høyresiden ynder å fremstille dem. Som bonus kan vi få fire nye år med Trump, mener Chomsky. Påstanden om at ytre venstre er drahjelp for den radikale høyresiden blir gjerne møtt med at man går rasismens ærend, eller forsøker å sverte antifascismen.
I en del aktivistmiljøer er kaos og konflikt en ønsket utvikling. I demoer er det viktig å fremprovosere politikøllene. Både fordi ordensmakten betraktes som det undertrykkende systemets fortropper («all cops are racist»), men også i troen på at akselererende konflikt er grobunn for en ny verden (noe som forøvrig er gjennomgående hos de nasjonalradikale også).
Lite tyder på at radikale vinner hjerter og sinn der det virkelig gjelder – i offentligheten og blant velgere fra «den andre siden». Selv om saka er aldri så rettferdig. For verden er ikke alltid rettferdig.
Hvis folk føler seg fremmedgjort og usikre, kan de trekkes mot andre ytterkrefters løfter om trygghet. Det er ikke noe egentlig tvilsomt i at folk reagerer med frykt og avsky mot vold, eller brølende retorikk for den saks skyld. En kan hevde, som noen gjør, at det er unfair og truende å gi antirasistiske aktivister skylda for økende oppslutning og oppmerksomhet om rasister. Men det er like fullt sant, underforstått at det ikke egentlig er snakk om skyld, men årsak.
Etter sammenstøtene mellom organisasjonen Sian og antirasistiske aktivister i Bergen og Oslo har vi fått en ny runde debatt om radikale virkemidler også her hjemme.