Ideer

Debatt: Er sosialdemokratiet liberalt?

Er sosialdemokratiet liberalt og er alle stortingspartier liberale? Eller er det fortsatt liberale frihetskamper som gjenstår? Nils Gilje, professor ved Institutt for kulturstudier og kunsthistorie ved UiB, innleder til debatt. Også i panelet: Jurist og filosof i Civita, Morten Kinander, postdoktor ved Institutt for offentlig rett ved UiO, Silje Langvatn, og stortingsrepresentant og parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell.

Publisert: 30. september 2014

Nytt Norsk Tidsskrift og Civita inviterer til debatt på Litteraturhuset onsdag 8. oktober kl.18.30 – 20.00

På 80-tallet var det en stor frihetsdebatt i Arbeiderpartiet, som endte opp med at tidligere Høyreleder og statsminister, Jan P. Syse, anklaget Arbeiderpartiet for «å ha stjålet våre klær mens vi badet.» I 1988 tok Nils Gilje for seg «forholdet mellom sosialisme, liberalitet og demokrati» med ambisjon om å foreta «en ideologisk loftsrydding».

Gilje avviste leninismen og demokratisk sosialisme – og havnet i sosialdemokratiet. Hvordan står analysen seg nå, et kvart århundre etter? Er sosialdemokratiet liberalt og er alle stortingspartier liberale? Eller er det fortsatt liberale frihetskamper som gjenstår?

panelet081014_web3

Nils Gilje, professor ved Institutt for kulturstudier og kunsthistorie ved UiB, innleder til debatt. Også i panelet: Jurist og filosof i Civita, Morten Kinander, postdoktor ved Institutt for offentlig rett ved UiO, Silje Langvatn, og stortingsrepresentant og parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell.

Påmelding her.