Misbruk av antisemittisme
De av oss som støtter Israel, har et særlig ansvar for ikke å misbruke begrepet antisemittisme. Dessverre er det nettopp å misbruke begrepet Wiborg gjør seg skyldig i, når han retter de urimelige anklagene mot Willoch. Det er foruroligende, fordi det gjør det vanskeligere å adressere reell antisemittisme. Det faktum alene burde få Wiborg til å beklage uttalelsene, skriver Eirik Løkke hos Minerva.
Publisert: 19. februar 2015
Av Eirik Løkke, rådgiver i Civita.
En av utfordringene Europa nå står overfor, er trusselen mot den jødiske minoriteten, noe angrepene i blant annet Paris og København illustrerer. Det er liten grunn til å betvile at antisemittisme er et økende problem, og at vi har et særlig ansvar for å ta problemet alvorlig. Nettopp derfor er det trist å lese stortingsrepresentant Erlend Wiborgs (FrP) uttalelser til Nrk.no, hvor han beskylder tidligere statsminister Kåre Willoch for å være medskyldig i den økende antisemittismen.
Wiborg hevder sågar at Willoch har legitimert det økende jødehatet. Påstanden er ikke bare dypt urimelig – beskyldningen er et opplagt eksempel på misbruk av begrepet antisemittisme. Wiborg bidrar gjennom anklagene til at det blir vanskeligere å bekjempe jødehat, ettersom selve begrepet antisemittisme vannes ut. Det er svært uheldig, ettersom det Europa trenger, er tiltak som bidrar til det motsatte. Vi har et historisk ansvar for å sørge for at den jødiske befolkning føler seg hjemme på vårt kontinent.
Kåre Willoch har vært en uttalt kritiker til staten Israels politikk, men det er vesensforskjellig fra å være kritisk til jøder. Europeiske og norske jøder er selvsagt ikke ansvarlige for Israels utenrikspolitikk. Faktum er at mange jøder også er kritisk til Israels politikk, uten at det på noen som helst måte uttrykker støtte til antisemittiske holdninger. Snarere tvert imot: Det er en demokratisk forutsetning å kunne kritisere staten Israels politikk uten å bli møtt med hersketeknikker av typen «antisemitt».
Det er riktig at Kåre Willoch uttrykte seg uheldig om Obamas tidligere stabssjef, Rahm Emanuel, da han pekte på hans jødiske bakgrunn som årsak til at det var liten grunn til å tro at Obama ville endre USAs politikk overfor Israel. Åpenbart burde Willoch ha pekt på Rahm Emanuels spesifikke holdning overfor Israel, fremfor kun å henvise til hans jødiske bakgrunn. Men Willochs uttalelse bør vurderes innenfor konteksten av en politisk analyse, altså forstås som et forsøk på å vurdere det politiske forholdet mellom USA og Israel, og ikke som et forsøk på å diskreditere jøder som sådan.
De av oss som støtter Israel og som føler et ansvar for å motarbeide det økende jødehatet, har et særlig ansvar for ikke å misbruke begrepet antisemittisme. Dessverre er det nettopp å misbruke begrepet Wiborg gjør seg skyldig i, når han retter de urimelige anklagene mot Willoch. Det er foruroligende, fordi det gjør det vanskeligere å adressere reell antisemittisme. Det faktum alene burde få Wiborg til å beklage uttalelsene.
Innlegget er publisert hos Minerva 19.2.15.