Lars Fr. Svendsen om makt
Makt er hverken godt eller ondt i seg selv – det avhenger helt og fullt av hvordan den utfolder seg – men makt er farlig. Ny episode av Civita-foredraget.
Publisert: 9. juni 2022
Makt er hverken godt eller ondt i seg selv – det avhenger helt og fullt av hvordan den utfolder seg – men makt er farlig. Derfor må det settes grenser for makten, og blant den politiske filosofiens hovedspørsmål er hvor og hvordan disse grensene skal settes.
Makten er mangfoldig. Noen fremstiller vold som maktens motsetning, andre som maktens mest håndfaste uttrykk. Makten kan være et hinder for vår frihet, men er også det som gjør frihet mulig. Makt finnes i de nærmeste relasjoner og på de høyeste samfunnsnivåer. Det er vanskelig å se for seg noen relasjon der makt ikke gjør seg gjeldende på en eller annen måte.
Også avmakten kan romme makt, når avmakten synliggjøres og påfører de mektige skam. Også offerrollen kan være et mektig våpen. Det finnes et dypere nivå av avmakt, når en avmektig person ikke makter å påføre skam. For at skammen skal virke, må vi betrakte den avmektige som en av «oss».
Ny episode av Civita-foredraget hører du på plattformen der du hører på podcasts, eller via Spotify her: