
Torkel Brekke
Professor i religionshistorie
Torkel Brekke arbeider deltid som religionshistoriker i Civita og leder for Civita-akademiet. Brekke er professor i kulturelt og religiøst mangfold ved institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning ved OsloMet. Brekke er også tilknyttet Institutt for fredsforskning (PRIO). Brekke ble i 2007 professor i religionshistorie og Sør-Asia områdestudier ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. Han har en doktorgrad fra Universitetet i Oxford, og har skrevet og redigert en rekke bøker og artikler om forholdet mellom kultur og politikk. Han har jobbet som rådgiver i Forsvarsdepartementet, og har hatt flere typer engasjementer for Utenriksdepartementet. Han er fast skribent i Dagbladet, og sitter i det svenske Vitenskapsrådet.
Skrevet av Torkel

Er global politikk blitt krig mellom stammer?
Samuel Huntington var hverken imperialist, rasist eller antimuslimsk. 30 år etter The Clash of Civilizations må teorien studeres på nytt.
Ideer

Clash of Civilizations 30 år etter
The Clash of Civilizations er en omfattende og krevende bok. Den fortjener å bli diskutert og kritisert. Den fortjener at man fortsetter å utlede forskningsspørsmål fra den. Og den fortjener utvilsomt status som klassiker i studiet av internasjonal politikk.
IdeerInternasjonalt

Er muslimske menn likestilte?
Muslimske menn i Norge kan komme i en bestemt type skvis mellom islamske familienormer og norske, individualistiske verdier.
Demokrati og rettigheterLikestilling og feminisme

Vi kan ikke glemme moral i analysen av krig
Hvis vi tar rettferdig krig-tradisjonen på alvor, er det åpenbart at vi ikke bare har en rett, men en plikt til å komme til unnsetning når et folk utsettes for angrep og overgrep, skriver Torkel Brekke.
ForsvarspolitikkDemokrati og rettigheterForsvar og sikkerhet

Er religiøst mangfold bra? Jeg aner ikke.
I hvert fall ikke før jeg får mer informasjon om hva spørsmålsstilleren mener med ordene sine, og hvor vedkommende hevder at mangfoldet kan observeres.
IdeerLiberalismePolitikk og samfunn

Ikke la deg lure av de store fortellingene om krenkelser og diskriminering. De river oss fra hverandre og bidrar til radikalisering.
Våren er her. 17. mai nærmer seg. Fortellingen om den norske nasjonen og grunnloven, smelter sammen med konfirmasjoner, feiring av ungdom og musikk fra russebusser.
IdentitetspolitikkPolitikk og samfunnDemokrati og rettigheter
Publikasjoner fra Torkel

Clash of Civilizations 30 år etter
The Clash of Civilizations er en omfattende og krevende bok. Den fortjener å bli diskutert og kritisert. Den fortjener at man fortsetter å utlede forskningsspørsmål fra den. Og den fortjener utvilsomt status som klassiker i studiet av internasjonal politikk.
IdeerInternasjonalt

Europas svik mot Bosnia-Hercegovina
I dette notatet argumenteres det for at EU har gjort en stor, og kanskje skjebnesvanger, feil ved ikke å drive gjennom integrering og medlemskap for Bosnia-Hercegovina på tross av mange utfordringer.
DemokratiInternasjonaltDemokrati og rettigheterEU og EØS

Kan vi bekjempe konspirasjonsteorier om epidemier?
Dette notatet diskuterer blant annet hvordan man kan forebygge og bekjempe konspirasjonsteorier og forklarer samtidig hva konspirasjonsteorier er.
Politikk og samfunn

Hvordan bør vi måle forskningskvalitet?
Norske forskere kan komme til å stå i varig skvis mellom krav om åpen publisering og insentivene i den norske publiseringsindikatoren. Dette notatet er del av Civitas arbeid med åpen publisering av forskningsresultater.
ForskningUtdanning og forskning

Metode – humanioras egentlige krise?
Forståelse av metode er av stor betydning for at studenter skal forstå hvordan kunnskap i et fag dannes. Målet med dette notatet er å undersøke om studenter på bachelorgrader i humanistiske fag får for lite undervisning i metode.
Høyere utdanningUtdanning og forskning

Religiøs diskriminering i Norge og verden
Målet med dette notatet er å bidra til en prinsipiell debatt om religiøs diskriminering og å plassere Norge i en global sammenheng.
MenneskerettigheterPolitikk og samfunnSivilsamfunnet

Nr. 7 2017: Akademisk boikott av Israel
Med jevne mellomrom oppstår det debatter om hvorvidt man skal innføre boikott av akademiske og kulturelle institusjoner i Israel for å presse politiske myndigheter til å endre politikk overfor palestinerne. Dette notatet tar opp prinsipielle spørsmål om akademisk boikott.
ForskningInternasjonaltPolitikk og samfunnDemokrati og rettigheter

Nr. 26 2016: Islamsk finans i Norge
I dette notatet forsøker vi å kartlegge etterspørselen etter islamsk finans i Norge. Notatet vil også si noe om den større betydningen av islamsk finans i en europeisk og norsk kontekst, og om mulige positive og negative sider ved fenomenet.
ReformerØkonomiØkonomiske systemer